Normiranec izdaja račun fizični osebi?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lugi
Novinec
Novinec

Normiranec izdaja račun fizični osebi?

Odgovor Napisal/-a lugi »

Torej veliko sem že prebral na to temo sedaj me pa samo še zanima če delam vse prav..

Vodim "popoldansko" obrt, sem normiranec in nisem davčni zavezanec. (redni študent)

Izdam račun fizični osebi..poračunam akontacijo (60-25%=45;45-25%= 11,25€) in recimo da je to to edini račun za to trimesečje januar-marec.. to vpišem v obrazec "Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti (ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih stroškov) in kdaj dejansko plačam ta znesek?

In kako je stem če je zraven še poštnina recimo 6EUR (skupaj 66EUR) računica je ista kot zgoraj? Upoštevam pač 66-25% itd..=... in to napišem v zgoraj omenjeni obrazec ali se to kako drugače obračunava?

U še nekaj sem se spomnil..kako je z dohodnino? Kdaj jo oddam? Kaj dejansko vpišem not.. samo prihodke = dobiček in morebitne prispevke ki mi zmanjšajo dobiček?
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Fizični osebi izdate račun brez omenjanja akontacije dohodnine - 66 €.
Davčni poročate o dohodku 66 € in oni vam izdajo odločbo o plačilu akontacije dohodnine - 12,38 €. V dohodnini vam davčna v informativnem izračunu upošteva vse prihodke, o katerih ste poročali po tromesečjih. Upošteva tudi plačane prispevke na podlagi oddanih obračunov.

Vaš način bi veljal za izdajo računa podjetju ali drugemu s.p.-ju, ker oni odvedejo akontacijo dohodnine namesto vas in vam plačajo razliko, fizična oseba tega ne more storiti, zato vi poročate o bruto dohodku vsake tri mesece davčni.

Mirjana
Odgovori