Olajšava za investiranje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Olajšava za investiranje

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

V URL 125/30.12.2008 sem prebrala, je olajšava za investiranje 30% in da se lahko upošteva že pri obračunu za leto 2008. Torej se je zvišala iz 20% na 30%. Je še kdo to prebral in razumel tako??

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

:oops: Sem že našla odgovor na portalu . :wink:
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
medico
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a medico »

zDRAVO,

kje si pa našla na portalu ?

Za sp je sedaj 30 v letu 2008, za podjetja še ostaja 20, je tako ?

Darija :oops:
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Ravno danes je enak predlog vlade še za dooje. Morda pa le bo!!lp
blayo
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a blayo »

Hoj,

Mogoče bi kar tu zastavil eno vprašanje, ki se tiče teh subvencij.

66.a člen ZDoh-2 določa možnost znižanja davčne osnove v višini 30% investiranega zneska v opremo in neopredmetena dolgoročna sredstva. Specificira tudi kaj se oziroma kaj se ne šteje kot oprema.

Nikjer pa nisem zasledil, da bi bilo zapisano kako mora podjetnik prikazati (razporediti) stroške, ki so nastali z nabavo te opreme, da bi mu ta olajšava pripadla. Torej ni eksplicitno opredeljeno, da moraš opremo za katero nameravaš uveljavljati olajšavo voditi v registru osnovnih sredstev in jo amortizirati.

Konkreten primer bi bil recimo, da nabavim nek stroj v vrednosti pod 500€ in ga takoj razporedim med drobni inventar (odpišem). Tukaj v bistvu ne vidim neke korelacije med ZDoh-2 in SRS 39.24, ki me v tem primeru tangirata, glede na to pa zadevo lahko odpišem takoj (SRS 39.24) in prav tako zanjo uveljavljam olajšavo (ZDoh-2 66.a).

Zanima me torej, če bi v tem konkretnem primeru moral upoštevati še kaj, kar bi mi dejansko preprečevalo ta manever.

lp,Blaž
starči
Super računovodja
Super računovodja

--------------------------------------------------------------------------------

Če nekaj, kar bi sicer bilo OS, v skladu s SRS ob nabavi izkažeš kot DI ali material, potem njegov nakup ni vlaganje v osnovna sredstva (opremo) in ne moreš uveljavljati olajšave. lp
blayo
Novinec
Novinec

Aha, torej SRS dejansko namembnost pogojuje z izkazovanjem. Mi lahko prosim točno navedete, kje si to lahko preberem (SRS X.Y oziroma kakšen drug pravni/tehnični akt).

Hvala za odgovor,

Blaž
starči
Super računovodja
Super računovodja

1.) SRS1.47. Opredmeteno osnovno sredstvo, katerega posamična nabavna vrednost po
dobaviteljevem obračunu ne presega 500 evrov, se lahko izkazuje skupinsko kot drobni
inventar. Stvari drobnega inventarja, katerih posamična nabavna vrednost po dobaviteljevem
obračunu ne presega 500 evrov, se lahko razporedijo med material.

2.)Kar se tiče investicijske olajšave, je lahko volk sit in koza cela po drugi možnosti – (6) 33. člena ZDDPO-2.
OS do 500e evidentiraš med OS (na 040 in redno amortiziraš) in upoštevaš kot investicijsko olajšavo 30%. V davčnem obračunu leta nabave ga lahko davčno v celoti odpišeš. NV izkažeš kot povečanje odhodkov. Obračunano AM v tem in v naslednjih letih moraš izkazati kot zmanjšanje odhodkov, drugače bi bili odhodki izkazani dvakrat. Glej metodologijo in obrazec. lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

starči napisal/-a:1.) SRS1.47.....500 evrov, se lahko izkazuje skupinsko kot drobni inventar.
Povdarek je na "se lahko", torej je to vaša odločitev. Če že uveljavljate olajšave, je dobro, da se tako upopšteva čimveč stvari. Seveda, mora to biti vaša umeritev in je ne morete spreminjati trenutnim potrebam.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
bojakt
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a bojakt »

zanima me, ali so za nabavo prevoznih sredstev, (tovornjaka), pri uveljavljanju investicijske olajšave, še kakšne omejitve glede starosti in izpušnih plinov, ali lahko, ne glede na to, uveljavimo 30% olajšavo pri s.p.
lp
blayo
Novinec
Novinec

starči napisal/-a:1.) SRS1.47. Opredmeteno osnovno sredstvo, katerega posamična nabavna vrednost po
dobaviteljevem obračunu ne presega 500 evrov, se lahko izkazuje skupinsko kot drobni
inventar. Stvari drobnega inventarja, katerih posamična nabavna vrednost po dobaviteljevem
obračunu ne presega 500 evrov, se lahko razporedijo med material.
Ja to vem... ampak vprašanje še vedno stoji: Je namembnost pogojena z izkazovanjem? Recimo primer... sem ženska in se preimenujem v Janeza Novaka. Izkazujem se kot moški čeprav sem še vedno ženska. Hočem reči to, da nikjer v SRS nisem našel tega, da če ti v svojih računovodskih listinah nekaj izkažeš kot nekaj drugega, ta nekaj izgubi prvotni namen, ki ga določa ZDoh oziroma ZDDPO. Moj pomislek tukaj gre ravno v tej smeri... namreč sem s.p. in me ZDDPO v bistvu sploh ne zavezuje. Pa saj je vseeno, če bi bil d.o.o. pa 6 odstavek 33. člena pravi da lahko opremo odpišeš v celoti če je NV pod 500 EUR in nikjer ne piše, da to pa zdaj ni več oprema ampak je drobni inventar oziroma material.

Ko izpolnjuješ davčni obračun priložiš zraven obrazec, ki vsebuje točno na kaj boš uveljavljal olajšavo. Ta obrazec + račun za to zadevo bo dejansko opravičeval in potrjeval vse skupaj. A bo šel torej davčni inšpektor v tem primeru gledati še moje knjige in se bo zapičil v to kako sem tam notri to izkazal???

Na to temo bi rad slišal še kakšno menje.
starči napisal/-a:2.)Kar se tiče investicijske olajšave, je lahko volk sit in koza cela po drugi možnosti – (6) 33. člena ZDDPO-2.
OS do 500e evidentiraš med OS (na 040 in redno amortiziraš) in upoštevaš kot investicijsko olajšavo 30%. V davčnem obračunu leta nabave ga lahko davčno v celoti odpišeš. NV izkažeš kot povečanje odhodkov. Obračunano AM v tem in v naslednjih letih moraš izkazati kot zmanjšanje odhodkov, drugače bi bili odhodki izkazani dvakrat. Glej metodologijo in obrazec. lp
Hmm... ampak tole je ravno ena takih mahinacij o kateri v prejšnjem odstavku govorim, samo da si tukaj iz nekaj dela narediš še več dela... Najprej izkažeš na en način potem odpišeš ter NV daš med "odhodke" in amortizacijo med "prihodke". Kaj si s tem naredil? Razen dela sebi s tem nisi naredil prav nič. Bistvo je pa popolnoma enako kot zgoraj... z mahinacijo, ki jo dovoljuje SRS prav nič nisi vplival na namembnost same opreme, še vedno je to oprema kot jo definira zakon in je zanjo priznana olajšava pa tudi če je v računovodskih izkazih zavedena na 13 različnih kontov.
bojakt napisal/-a:zanima me, ali so za nabavo prevoznih sredstev, (tovornjaka), pri uveljavljanju investicijske olajšave, še kakšne omejitve glede starosti in izpušnih plinov, ali lahko, ne glede na to, uveljavimo 30% olajšavo pri s.p.
2. odstavek 66. člena ZDoh-2 pravi:

Za opremo iz prejšnjega odstavka se ne štejejo motorna vozila, razen osebnih avtomobilov na hibridni ali električni pogon, avtobusov na hibridni ali električni pogon in razen tovornih motornih vozil z motorjem, ki ustreza najmanj emisijskim zahtevam EURO VI.
Odgovori