nepravi tristranski posel-nujno

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vido
Nov član
Nov član

nepravi tristranski posel-nujno

Odgovor Napisal/-a vido »

Kako je z obračunom DDV v naslednjem primeru:
Blago smo poslali v Francijo imamo prevozno listino in ID prejemnika iz Francije, fakturirali smo kupcu v Tuniziji. Prejemnik v Franciji je blago dodelal in izvozil v Tunizijo pod svojim imenom. Ali bi morali kupcu zaračunati DDV glede na to, da nimamo dokazila o izvozu, ali je dovolj kot dokazilo prevozna listina in ID prejemnika v Franciji.( če da katera klavzula mora biti na računu) Nujno rabim odgovor.
vido
Nov član
Nov član

REs je zelo nujno, ali ima kdo odgovor!?
bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bana »

Ravno to študiram, ker imam zelo podoben primer. V Iksu 10-11/2007 je na 207 strani opisan podoben primer (zgled 4) in če prav razumem je v vašem primeru dovolj, da ste od kupca dobili ID številko države EU, kamor je blago poslano, da vam ni potrebno obračunati DDV. Čeprav pa moram priznati, da tudi sama ne razumem najbolj ali mora biti ta ID številka kupčeva (se pravi, da je registriran za DDV v drugi državi, ali je lahko številka tistega, ki bo blago dodelal) Predvidevam, da tisto drugo, ker v tem primeru nastane pravi tristranski posel.
Upam, da bo še kdo pomagal s kakšnim nasvetom

lp
vido
Nov član
Nov član

Tudi jaz sem gledala primer v IKS in mi tudi ni čisto jasen, zato sem tudi postavila vprašanje, ker obstaja resen dvom ali je ID številka v EU , ki ni kupčeva dovolj.
febo
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Pomurje

Odgovor Napisal/-a febo »

Izvoznik iz EU je francosko podjetje in ne Vaše. Ker ste izstavili račun podjetju iz Tunizije (domnevam da to podjetje nima ID ene od EU držav), bi morali obračunati slovenski DDV.Ne morete pa dokazovati izvoz, ker ni potekal preko Vas, ampak preko francoskega podjetja (EUL se glasi na francosko podjetje).
Postopek je malo nenavaden. Izstavili ste račun podjetju iz Tunizije, istočasno pa je izvoznik iz Francije moral izstaviti račun da lahko blago izvozi. Potem ima podjetje iz Tunizije dva računa (Vašega in francoskega).
Vsemu bi se izognili če bi izstavili račun podjetju iz Francije (domnevam da ima francoski ID, zato bi račun bil brez DDV).
Glede dvoma, pa s ID številko se lahko identificira samo nositelj te številke in nobeno drugo podjetje (ne da se posodit drugemu).

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
Odgovori