Že vnaprej se opravičujem, če bodo postavljena vprašanja ... hm ... neumestna zaradi svoje svete preproščine, vendar poskusiti ni greh, beseda ni konj, kdo besede špara, kruha strada itd.
Torej, moj mož je s 1. 12. odprl s. p., kajti druge možnosti za delo kar ni in ni bilo (ni davčni zavezanec !). Torej se zdaj srečujeva z bavbavom, ki se mu reče plačevanje prispevkov in ostale obveznosti. Noben od naju (še) ni vešč področja podjetništva, zato skušava povsod pridobiti informacije, vendar bi želela morda vse dobiti na enem mestu. O vsem tem je bilo sicer že veliko napisanega na različnih forumih, vendar se zadeve tako pogosto tako hitro spreminjajo, da bi rada pridobila najbolj 'frišne' informacije.
Zaradi nepričakovanih obveznosti še ni uspel dobiti računovodje, zato sva ta mesec prepuščena še sama sebi. Torej, najprej bi prosila, če nama lahko nekdo prijazno napiše, kakšne točno so mesečne, 3-mesečne, letne ... obveznosti za s. p. Na davčni sva pridobila potrebne sklice, kamor mora nakazati prispevke, in če sem prav razumela, so to 3 sklopi - za starš. in zaposl., za pokojn., za zdrav. in pošk. Ali morda lahko kje narediva izračun, koliko kam nakazat? Ker sva sicer dobila ene procente, ampak nisem prepričana, če je to ok. Gospa je rekla, da si izbere, od katere osnove bo nakazoval - mislim, da bo to kar od min. plače. A je to OK? Potem pa naj bi bilo treba poslati še en obračun prispevkov - mislim, da to dobiva kar na spletu, kajne? Ali se to izpolni, preden plača prispevke, ali je vseeno? Mora poslati do 15. v mesecu, se mi zdi?
Sicer se ves čas pojavlja še en kup vprašanj, ampak zaenkrat je to vse. Upam, da se bo našel kdo, ki nama bo pripravljen pomagati!
V takih primerih bi res prišel prav en praktičen vodnik s. p. za telebane, ki bi neukemu človeku praktično povedal, kako naj se zadev loti - ugotavljam, da bolj ali manj povsod pristojni dajejo informacije na način, ki zahteva vsaj že neko stopnjo obvladovanja zadev, kar močno otežuje osvajanje osnovnega znanja za nas 'telebane'. Vsa drugačna pomoča pa ponavadi stane ohoho, kar je za začetnika ubijajoče ...
Najlepša hvala za pomoč in prijaznost in lep dan vsem bralcem!!!
LP Maja