Dana jamstva in davek od dobička

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MOJCL
Začetnik
Začetnik

Dana jamstva in davek od dobička

Odgovor Napisal/-a MOJCL »

Kolegica je bila na seminarju, kjer je bilo rečeno, da lahko podjetje zmanjšuje osnovo za davčni obračun (davek od dobička) tudi na osnovi danih jamstev in sicer v vrednosti 50% le teh.

Mi smo s.p., pa me zanima sledeče:
Našemu kupcu, gradbenemu podjetju smo na podlagi sklenjene pogodbe opravili delo na novem večstanovanjskem objektu. Po končanem delu je bil narejen prevzem. Za opravljeno delo smo kupcu izstavili menično izjavo za dano jamstvo za dobo 36 mesecev, za kvalitetno opravljeno delo v vrednosti 10 % opravljenih del, kot je bilo v pogodbi določeno. Nato smo jim izstavili račun in od njih prejeli plačilo.

Ali sedaj pomeni, da lahko mi, naprimer, če je bilo danih jamstev (4000 €, kar je 10 % fakture) znižujemo davčno osnovo za določanje dobička za 2000 €. Potem pa, ko preteče teh 36 mesecev, pa če je bilo delo resnično kvalitetno popravljeno in niso bila potrebna popravila, ki bi potegnila za sabo stroške, pa se potem teh 2000 € da v tistem davčnem obdobju v osnovo za obračun davka od dobička.Ali razumem to pravilno?

Prosim za pomoč, ker se že mudi, vem pa, da ste tu Brihtne glavce, ki rešite marsikatero dilemo!

Hvala in lp
MOJCL
Začetnik
Začetnik

Prosim, da mi kdo pomaga to razjasniti!? Se mudi.

lp
MOJCL
Začetnik
Začetnik

A nihče ne daje jamstev?
Odgovori