Dobila sem pogodbo o zaposlitvi, kjer je navedena tudi konkurenčna prepoved, kjer v govori, da ne smem 2 leti po prenehanju DR za svoj ali tuj račun opravljati poslov, ki so enaki, kot je dejavnost podjetja in podobno. V nadaljevanju je napisano samo, da bom v primeru kršitve morala plačati škodo, nič pa koliko. Prav tako ni nič napisano, koliko pa dobim, če se držim konkurenčne prepovedi. Ali mi lahko kdo svetuje, ali je to sploh pravnomočno, glede na članek, ki ga je g. Mirko posredoval v ta forum? Ali kdo prakticira to prepoved oziroma so jo že imeli v podjetju?
Tashy
pogodba o zapositvi
Moderator: Mirko Zbačnik
Če se ne motim, mora delodajalec v primeru uveljavljanja konkurenčne klavzule plačevati odškodnino bivšemu delavcu, (kaj pravi ZDR ).
primer: oseba, ki se je izšolala za frizerski poklic in je imela sklenjeno pogodbo s konkurenčno klavzulo, ki ji prepoveduje opravljanje tega dela 2 leti po prekinitvi delovnega razmerja, pač ne more opravljati poklica kuharja ipd. Nekomu se pač ne more uzeti pravica do dela.
Torej, v kolikor delodajalec ne plačuje ali ni pripravljen plačati odškodnine delavcu za čas uveljavljanja klavzule, si lahko klavzulo kar za klobuk zatakne.
primer: oseba, ki se je izšolala za frizerski poklic in je imela sklenjeno pogodbo s konkurenčno klavzulo, ki ji prepoveduje opravljanje tega dela 2 leti po prekinitvi delovnega razmerja, pač ne more opravljati poklica kuharja ipd. Nekomu se pač ne more uzeti pravica do dela.
Torej, v kolikor delodajalec ne plačuje ali ni pripravljen plačati odškodnine delavcu za čas uveljavljanja klavzule, si lahko klavzulo kar za klobuk zatakne.
Tale konkurenčna klavzula me zelo razjezila in sem zato včeraj malce potelefonirala okoli na brezplačno svetovanje raznim pravnikov. Ne vem, če lahko napišem kam sem klicala, da ne bo reklame, vendar so vsi trije pravniki z različnih državnih inštitucij rekli, da je konkurenčna klavzula nična oziroma neveljavna. Torej, če v konkurenčni klavzuli ni naveden znesek nadomestila, če se držiš konkurenčne klavzule - ta klavzula ne velja. To je navedeno v ZDR 39. člen 3. točka. To pa še ne pomeni, da je celotna pogodba o zaposlitvi neveljavna.
Marij, tale izjava, naj si klavzulo za klobuk zatakne, mi je dala idejo, da bi lahko, če bi se odločila enkrat zapustiti to firmo, da bi najprej kupila en klobuk direktorju, da bi si jo lahko sploh zataknil za klobuk.
:twisted::twisted:
Pa lep dan še naprej!
Tashy
Marij, tale izjava, naj si klavzulo za klobuk zatakne, mi je dala idejo, da bi lahko, če bi se odločila enkrat zapustiti to firmo, da bi najprej kupila en klobuk direktorju, da bi si jo lahko sploh zataknil za klobuk.
Pa lep dan še naprej!
Tashy