lep pozdrav,
v decembru sem postala samostojni podjetnik in ker se še učim,imam par vprašanj:
1. nisem še davčni zavezanec za ddv in me zanima če lahko to postanem predčasno ali takrat,ko presežem 25000eur?
2. rada bi pooblastila računovodstvo da oddaja moje REK obrazce na davčno in me zanima kateri obrazec izpolnim?
3. kaj se zgodi če prispevki za mene niso plačani do 15.,ampak 18.,in kaj če nisi poslal REK obrazca do 15 v mesecu?
Za odgovore se že vnaprej zahvaljujem,lp Staša
davčni zavezanec
Moderator: Mirko Zbačnik
1. DDV zavezanec lahko postanete kadarkoli, vendar najkasneje ko dosežete oz. planirate, da boste dosegli 25.000 EUR obdavčljivega prometa.
2. Naj vam računovodstvo natisne obrazec za pooblastilo za eDavke. Dobite pa ga tudi na spletni strani eDavkov (mislim, da da se obrazec imenuje zunanje pooblastilo)
3. Zakonske ste dolžni prispevke plačati do 15. v mesecu za pretekli mesec. Kaj bodo storili za 3 dni zamude, ne morem vem. Iz mojih izkušenj najverjetneje (beri zihr) nič. Imajo pa pravico...
REK obrazce pošiljate na DURS na dan izplačila, verjetno pa ste mislila na obračun prispevkov. Posledice verjetno enake kot zgoraj.
2. Naj vam računovodstvo natisne obrazec za pooblastilo za eDavke. Dobite pa ga tudi na spletni strani eDavkov (mislim, da da se obrazec imenuje zunanje pooblastilo)
3. Zakonske ste dolžni prispevke plačati do 15. v mesecu za pretekli mesec. Kaj bodo storili za 3 dni zamude, ne morem vem. Iz mojih izkušenj najverjetneje (beri zihr) nič. Imajo pa pravico...
REK obrazce pošiljate na DURS na dan izplačila, verjetno pa ste mislila na obračun prispevkov. Posledice verjetno enake kot zgoraj.