usposabljanje za računov. -knjig.dela na GZ

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
naša
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

usposabljanje za računov. -knjig.dela na GZ

Odgovor Napisal/-a naša »

Konec oktobra je izpit za usposobljenost za računovodska in knjigovodska dela. Prosim, če je kdo opravljal ta izpit, naj mi odgovori. Ali je ta izpit zelo zahteven, kaj zahtevajo, teorijo, praktične naloge,...? Prosim za opis izpita.
LP NATAŠA
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Tudi mene bi to zanimalo. Če je kdo že opravil izpit naj prosim napiše.

Lidija
Petica
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Petica »

Naša, gradbeništvo,

JAz sem prej obiskovala enoletni tečaj in moram reči, da so nas zelo dobro pripravili.
Ker je bilo to že skoraj 2 leti nazaj, se ne spmnim več točno.
Vem, da je bilo kar precej teorije - tako, da sem napisala ogromno.
In pa praktična naloga - primeri knjiženja. To je bila kompleksna naloga in si moral biti zelo pazljiv, da se nisi zmotil. Ampak smo se skoraj vsi kje zmotili - k sreči upoštevajo sam potek in knjiženja in tudi, če narediš računsko napako narediš izpit.

Moram reči, da me je bilo zelo strah, pa ni bilo tako grozno. MOraš pa kar takoj hitro začeti z delom, drugače ti zmanjka časa (čeprav se ti ga zdi na začetku na pretek). Pa seveda od začetka delajta natančno. Ko se enkrat zmotiš, ne moreš še enkrat vsega pregledati in popravljati.

Za ustni del pa so nas razdelili v 2 skupini in to je trajalo zelooo dolgo časa. Zadnji so prišli na vrsto po kakšnih 6 urah.Groza!
Drugače pa mi je bil ustni izpit še najbolj zoprn. Najprej te vprašajo, kje si se v nalogi zmotil in potem moraš to obrazložiti. Pa nekaj teoretičnih in praktičnih vprašanj.
Spomnim se, da so me vprašali, katera kolektivna pogodba velja za mene (jaz pa brez službe in na porodniški, ha, ha).

Skratka, izpit je kar obsežen. Bom pa doma pogledala, če sem si takrat kaj zapisala - če najdem, sporočim.

LP in veliko sreče pri izpitu.

Petica

PS: Če vaju še kaj zanima, kar vprašajta.
naša
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Hvala Petica!
Če se boš še karkoli spomnila, če boš našla zapiske, prosim če mi lahko pošlješ na mail blues.natasa@siol.net!

Lidija! Ali greš na izpit?
tibaut
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tibaut »

kje pa ste prej hodili v šolo Petica?
tibaut
Računovodja
Računovodja

Ali po tej šoli in izpitu si res sposoben sam narediti kompletno bilanco in obvladaš kompletno računovodstvo?
Petica
Začetnik
Začetnik

Ne vem, če lahko delam reklamo - hodila sem na GEA College.
Res te dobro pripravijo na izpit, ampak po enoletnem usposabljanju in izpitu na GZS, nisem imela pojma kaj naj naredim zta računalnikom. Usposobljen si teoretično, računalnika pa v teku usposabljanja ne vidiš.
Tako, da sem šla potem še na tečaj knjigovodstva na računalniku, kjer te seznanijo s programom in načinom dela, ne pa toliko s teorijo.
Oba tečaja skupaj bi morala biti združena in potekati vzporedno, pa bi bilo super, ker danes z ročnim knjiženjem pač ne gre več.

Nataša, ali greste kar direktno na izpit, brez tečaja? V tem primeru vam lahko posodim zapiske, ampak so na papirju. Za izpitna vprašanja pa še nisem uspela pobrskati.

LP, Petica
naša
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Hodila sem na usposabljanje na Ljudsko univerzo v Velenju, predavali so pa predavatelji iz Andragoškega zavoda Maribor. Usposabljanje je trajalo samo 6 mesecev, ampak 3-4 krat na teden po 4 ure. Zapiskov iz predavanj ne rabim, hvala, ampak če je kaj od izpita.

Po usposabljanju obvladaš teorijo, ampak teorija brez prakse je bolj malo za samostojno vodenje računovodstva. Obstaja tudi usposabljanje za vodenje računovodskega servisa, ki je bolj podrobno in zahtevno.

Rada bi vprašala, ali se res ta izpit na GZ vpiše v delovno knjigo?

lp Nataša
tibaut
Računovodja
Računovodja

Petica hvala in dodatna vprašanja.

Kam ste hodili na praktično knjigovodstvo na računalniku? Poznate mogoče šolo **** in če so dobri? Niste na tem izobraževanju nič delali praktične bilance in podobno? Ste spoznali rač.standarde?
Jaz zdaj delam v knjig. na računalnik v ******u-ne poznam pa bilance in kako se naredi ter kaj pomeni. Se to tu naučim? Hvala za odgovore.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Tibaut, tudi sam sem obiskoval enoletno izobraževanje, na ***. Če slediš predavnjam in se ne učiš le da napaviš izpit (plonkanje, piflanje...) lahko marsikaj odneseš. V praksi se izkaže, da je samo knjiženje in izdelava bilanc še najmanjši bau-bau. Važno je razumevanje. Problem je davčna zakonodaja. Pred leti, pred uvedbo DDV-ja na omenjenem izobraževanj ni bilo ravno dovolj obravnavano. Mislim, da je sedaj bolje. Veliko pa napravite, da čim več prebirate na to temo. Ustanov je več in če se že odločite, pojdite tja, kjer usposabljajo za izpit na GZS. Iz vaših vprašanj vidim, da imate "pestro" in za prakso ni problem.

Mirko
Petica
Začetnik
Začetnik

Za tibaut,

Ja bilance smo se kar dobro naučili, tudi knjiženja,ampak vse samo na papir. Vi računalniški program že obvladate, potem je tak tečaj zelo primeren, ker lahko tudi več vprašaš. Jaz pa prej nisem imela nobene prakse iz računovodstva in nisem poznala nobenega programa.

Tudi predavatelji (razen ene izjeme) so bili zelo dobri in v koraku s časom (seznanjeni z najnovejšo zakonodajo).

LP, Petica
lev76
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a lev76 »

Tudi jaz sem pred dvema letoma obiskovala enoletno izobraževanje in potem šla na izpit na GZS.
Predavanja so bila nekatera boljša nekatera slabša. Vsekakor je jasno, da če delaš v tem in poznaš računovodstvo, davčno področje, bilanciranje, veš o čem tam govorijo. Vse res delaš na papir, ampak kot rečeno če to delaš v praksi znaš potem tudi na računalnik in še bolj ti je jasno kako je to "računalnik" naredil.
Res je izpit precej obsežen. NAs so "lovili" predvsem na stvareh, ki noso bile jasne čisto vsakomur (sestavine kapitala,kako se obračunava amortizacija zemljišča?????-SE NE!!, kako se obračunava amortizacija stavbe in zenljišča v lasti-preostala vrednost,...).
NA pisnem je teorija in dolj in obsežen praktičen primer (z vsemi trgovskomi kalkulacijami-nivelacijami,...ali pa pri proizvodnji z metodammi fifo,lifo,...).
Potem je pauza in ustni ki traja neskončno dolgo.Vprašajo te tisto kar nisi znal in še kakšno drugo pikanno podrobnost (mene so konkretno spraševali po umetniških slikah-kje so v bilanci,...).
Pa veliko potrpljenja in uspeha želim!
Odgovori