oddaja plačila prispevkov sp (ELEKTRONSKO)

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
zima13
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a zima13 »

Na strani SIGEN-CA sem videla, da je več več vrst digitalnih potrdil spletno, posebno za strežnik - tudi cene so različne. Katero je pravo?

Kot pravite da ste ga naročili za fizične osebe (ta je zastonj) kaj ste potem izpolnili, da velja tudi za s.p. in kam moraš to oddati?
zima13
Začetnik
Začetnik

Patsy napisal/-a:
LOTICA napisal/-a:Pozdravljeni. Ali mora s.p. pridobiti digitalno potrdilo kot fizična oseba in potem samega sebe pooblasti, da lahko posreduje podatke. Prijateljica je namreč pri SIGOV izpolnila obrazec za pridobitev digitalnega potrdila za fizično osebo (ima s.p.), potem pa so ji na DURSu rekli, da mora pooblastiti s.p., torej samo sebe, da bo lahko oddajala poročila.
LP
Hm, to tudi meni ni bilo jasno in sem kar po svoje naredila točno to (izpolnila za svoj s.p. zunanje pooblastilo). In so mi že dali pooblastilo in lahko delam tudi za s.p. v eDavkih.

Res čuden sistem.
Kako pa igleda to zunanje pooblasitilo (kje se ga dobi in kam se ga pošlje?)
bejba
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bejba »

dobi se ga na prvi strani e-davkov, pošlje pa na "svoj" DURS
zima13
Začetnik
Začetnik

hvala bejba!
Mete
Novinec
Novinec

S.P. Obracun prispevkov za socialno varnost na E-davki

Odgovor Napisal/-a Mete »

Pozdravljeni!

Nosilec S.P. obrazca 'Obračun prispevkov za socialno varnost' za mesec januar 2009 ne odda več na papirju ampak elektronsko na E-davki.
Sem nosilka S.P. in sem doslej na svoj lokalni DURS sama na papirju pošiljala vsak mesec ta obrazec.

Imam svoj digitalni certifikat na E-davki, in sicer kot fizična oseba. Ima kdo napotek, kako bi preko E-davki lahko jaz še naprej sama pošiljala te obrazce? (Za enostavna knjigovodska opravila namreč poskrbim sama.)Ali je to mogoče na sledeč način:

Marija Novak S.P. (pravna oseba) sprinta obrazec 'Zunanje pooblastilo', ga izpolni, poštemplja in pošlje na svoj DURS. (Pravna oseba) Marija Novak S.P.(ki nima digitalnega certifikata kot pravna oseba) pooblasti (fizično osebo) Marijo Novak (samo sebe), ki ima digitalni certifikat kot fizična oseba. Obrazec 'Obračun prispevkov za socialno varnost' naj bi bil na E-davki viden 1.2.2009. Potem ko se Marija Novak s svojim digitalnim certifikatom za fizično osebo prijavi v E-davki, ali ji bo ta obrazec dostopen (?) in ga bo lahko izpolnila in poslala za Marijo Novak S.P. (ker je DURS odobril pooblastilo) ?

Hvala za morebitne odgovore.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Točno tako. Vprašanje je samo, če bo 1.2. že delalo? lp
*Siva*
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a *Siva* »

zanima me, ali lahko jaz kot samostojni podjetnik, k ima kvalificirano digitalno potrdilo, vse te stvari, ki jih bo treba od letos DURS-u posredovati elektronsko, oddajam tudi za nekoga drugega, ki je s.p. in nima kvalificiranega digitalnega potrdila, čeprav mu jaz ne vodim knjig?

če ja, kaj moram narediti?
a ta oseba samo odda zunanje pooblastilo in je to to?

hvala.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Drugi s.p. vas poobasti z obrazcem, ki ga najdete na vhodni strani e-davkov. Izpolnjen obrazec pošljete na vaš davčni urad.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
zima13
Začetnik
Začetnik

s.p., ki najprej oddal na UE zahtevo za dig.potrdilo za fizično osebo, so na UE rekli da lahko pooblastilo za s.p. napiše na list papirja, da prinese k njim overit (kar stane baje 1 eur) in to pošlje na DURS. A to zadostuje ali mora biti pooblastilo ki ga sprintaš (zunanje pooblastilo)?
Odgovori