Imam problem glede prekinitve delovnega razmerja in sicer, pred nekaj časa sem povedal delodajalcu da se nameravam zaposliti drugje in sicer me je zanimalo kdaj bi bilo možno razmerje prekiniti. Nisem dal pisne odpovedi. Potem je nova služba na žalost padla v vodo in to sem delodajalcu tudi povedal, vendar on pravi, da sem že dal odpoved in da velja tudi ustna odpoved. Na moje delovno mesto je že začel uvajati sodelavca in pravi da zame dela nima. Sedaj hoče da podpišem sporazumno odpoved, jaz pa mislim da mora on odpustiti. nove službe še nimam. Zanima me če res velja ustna odpoved in ali ma lahko kakorkoli prisili v to da podpišem sporazumno prekinitev na podlagi mojega ustega obvestila, ki je bil mišljen bolj kot dogovor o odpovednem roku.
Hvala za odgovore.
pogodba o zaposlitvi-ustna odpoved
Moderator: Mirko Zbačnik
-
irena12345
- Nov član

86. člen Zakona o delovnih razmerjih:
Redna in izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi mora biti izražena v pisni obliki.
87. člen:
Redna ali izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi mora biti vročena pogodbeni stranki, ki se ji odpoveduje pogodba o zaposlitvi...... Redno ali izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi vroča delavec delodajalcu po pravilih pravdnega postopka.
Torej vidite, da zadeve niso tako enostavne kot si jih predstavlja vaš delodajalec. Odpoved moa biti v pisni obliki.
Redna in izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi mora biti izražena v pisni obliki.
87. člen:
Redna ali izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi mora biti vročena pogodbeni stranki, ki se ji odpoveduje pogodba o zaposlitvi...... Redno ali izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi vroča delavec delodajalcu po pravilih pravdnega postopka.
Torej vidite, da zadeve niso tako enostavne kot si jih predstavlja vaš delodajalec. Odpoved moa biti v pisni obliki.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
-
irena12345
- Nov član

Najlepša hvala za odgovor. Ali mogoče kdo ve kako me slpoh lahko odpusti, saj pravi da zame dela nima. Ali me lahko odpusti iz poslovnih razogov če na moje delovno metso uvaja drugega delavca, njegovo delovno mesto pa bo ukinil. Sicer pa tako ali tako zaradi recesije namerava odpustiti večdeset delavcev. Ali me lahko razporedi na drugo delovno mesto in me nato odpusti iz poslovnih razlogov.
Hvala za odgovor.
Hvala za odgovor.
-
febo
Čisto razumem delodajalca, da za delavca, ki govori, da išče drugo službo ter sprašuje koliko je odpovedni rok itn.., najde zamenjavo. Vsakemu delodajalcu je namreč v interesu, da bo delavec, ki se priuči za to delovno mesto tam tudi delal, ne pa da bo moral stalno uvajati nove delavce. Verjetno mu je jasno, da če sedaj niste uspeli z novo službo, boste to storili ob prvi priložnosti in tak delavec je nezanesljiv.
Se pa strinjam z Naty in Febo, delodajalec lahko redno odpove delovno razmerje iz poslovnih razlogov, (krivdnih ali nekrivdnih) in postopki so precej poenostavljeni.
Se pa strinjam z Naty in Febo, delodajalec lahko redno odpove delovno razmerje iz poslovnih razlogov, (krivdnih ali nekrivdnih) in postopki so precej poenostavljeni.