Napake pri izračunu dohodnine-NUJNO!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mateja86
Nov član
Nov član

Napake pri izračunu dohodnine-NUJNO!

Odgovor Napisal/-a Mateja86 »

Pozdravljeni!

Zgodilo se mi je, da sem sedaj, ko sem preverjala podatke za dohodnino opazila napake v izračunu dohodnine za plačo v januarju in februarju 2008. Po vsej verjetnosti je program narobe izračunal...Problem je sedaj v tem, da so podatki za dva meseca narobe in sicer gre za premalo izračunane dohodnine...Kaj naj naredim? Ali naj pošljem dohodnino tako izračunano, kot sem pošiljala podatke med letom(torej narobe za 2 meseca) ali naj sedaj pošljem popravljeno? Ali kako rešiti težavo? Se da mogoče dobiti poseben obrazec ali narediti še eno dodatno plačilno listo, kjer bo nekakšen popravek?

Prosim za pomočm ker sem res obupana...

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Moje osebno mnenje... Na DURS bi poslal dejanske kontrolne podatke, z "napakami". V kolkor gre le za napačen izračun dohodnine, se bo ta "popravila" z izračunov v napovedi. Mogoče ste le prezrli nastavitve.

Če pa so napačno izračunani ohodki, razliko poračunajte sedaj ob izplačilu plače.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

Se strinjam z Mirkom. Dohodninski obračun bo popravil vse pluse in minuse.

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
Mateja86
Nov član
Nov član

Hmm...ne razumem najbolje...kako se bo popravilo?
Mateja86
Nov član
Nov član

P.S.: sem še bolj frišna v tem;)
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

Na podlagi oddanih podatkov, bo DURS delavcu poslal dohodninsko odločbo s pravilnim obračunom. Delavec bo plačal premalo plačano, ali pa dobil povrnjeno preveč plačano dohodnino. S tem je mišljeno da se bo vse popravilo.

LP
:sklovn: :sklovn: :sklovn:
Mateja86
Nov član
Nov član

Ja,to seveda razumem...samo problem je, ker sem ugotovila, da je bilo med letom oddano narobe...torej, narobe je bila izračunana dohodnina za dve plači, kar sem takrat še poslala po pošti in nobeden s strani DURSA me ni opozoril, sama pa tudi nisem bila pozorna, do sedaj...Kako torej to sedaj popraviti?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Verjetno tudi nihče ni preverjal pravilnosti - gre za poročanje o plačani dohodnini, ki se bo popravila z obračunov. Lahko se zgodi, da bi bilo obračunano praivlno, plačano pa le delno. Vi poročate o plačani in ne obračunani dohodnii. navadno sta ta dva podatka enaka. Vi ste za zaposlenega poročali, koliko ste "plačali". Zato se ne "žrite", ker bo poračunano. Pazite za naprej, saj napake se dogajajo vsem. :spomezik:

V kolikor gre le za napačen izračun dohodnine, ki na bruto plačo ne vpliva, ne popravite nič.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Mateja86
Nov član
Nov član

Torej oddam tako kot, da ni nič narobe...trenutno nimam pri sebi plačilnih list in ostalega, vendar se mi zdi, da je napačen izračun tudi pri kontu 2030...
Sicer pa sploh nevem, če sem prav razložila kje je problem, ker mi je čudno, da ni zaradi tega takega problema...hm hm...
Torej,da povem še enkrat (vem da sem že tečna)...na listu, ki sem ga vsak mesec oddala DURSU piše, koliko je osnova za dohodnino in potem koliko je od tega dohodnine za plačat, in za mesec januar in februar je zelo nizek znesek, medtem ko je za ostale mesece vredu...vendar mi je čudno, ker je za vse mesece osnova za dohodnino enaka, le izračun dohodnine, ki je za plačat je za januar in februar drugačen...in nevem zakaj je prišlo do tega...
Torej, za dva meseca skupaj, je bilo plačano cca 34 eur premalo, torej je tudi skupni znesek, ki mi ga je sedaj izračunalo na podlagi narejenih plač, premajhen za teh 34 eur...
Mateja86
Nov član
Nov član

Zanima pa me samo še to...ker zaključni račun ne delam sama...a ne vpliva ta izračun dohodnine tudi na zaključni račun pri s.p.-ju? A se ne vpiše nekje ta znesek za plačano dohodnino za delavca?
Torej kateri znesek pa potem tam vpisat? Napačen znesek ali tak kot bi moral biti?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Če niste gotovi, lahko stopite do vaše davčme izpostave, oziroma fo vašega referenta. Plačilne liste ste oddajali, na DURS-u so jih poknjižili kot terjatev, ter z plačili pripsevkov "zaprli. V kolikor je tu razlika, je zabeleženo.

Dohodnina in neto znesek sta v kumulativi enaka, tako da se bruto znesek plače ne spremeni. Sedaj pa ste, ali boste poslali za delavca kontrolne podatke za izračun dohodnine po stanju, kot ga imate. V kolikor bi se podatki razlikovali, vas bodo poklicali z davčne, da stvar uredite. To ni nič kaj posebnega.

Glede bruto plač in bilanc - ne se preveč sekirat. V kolikor ugotovite napako, jo lahko kadarkoli popravite. Sedaj pa vam res predlagam, da se malce pomirite, da pokličete svojega referenta. Upam, da se vam niso preselili. S skupnimi močmi je lažje.
Mirko Slika
Odgovori