Pozdravljeni,
Po testnem izračunu na dursu sem probal izračunati dohodnino zase in sicer kot VDČ in da nisem VDČ.
Dobil sem čudne podatke in sicer, če nisem VDČ mi pri druž.pokojnini izračuna samo 4,27% olajšav kot plačanih prispevkov. Če pa sem VDČ pri mami pa mi vzame 13,5% plačanih prispevkov, kar je tudi prav.
Ni mi jasno ali ima testni izračun napako v sistemu ali je tako pravilno..
na peš račun dobim vse podatke drugače.. kak izračunavajo to odmero??
prosim za odgovor.
hvala in lep pozdrav,
niklas
odmeri pri dru-pok.
Moderator: Mirko Zbačnik
Pokojnine (starostne, družinske....) imajo posebnost - poleg splošne olajšave se prizna zmanjšanje dohodnine v višni 13,5% odmerjene pokojnine.
Če ste vzdrževani družinski član se vam splošna olajšava ne prizna, zato je glede na izračun dohodnine upoštevano vseh 13,5% odmerjene dohodnine kot zmanjšanje dohodnine (ker je pač letna dohodnina večja ali enaka tem 13,5% pokojnine).
Če pa niste vzdrževani član se vam upošteva v celoti splošna olajšava, ki vam zmanjša osnovo za dohodnino in s tem tudi odmerjeno dohodnino, ki ne dosega teh 13,5% pokojnine. Npr. letna dohodnina bi bila 150 enot, 13,5% pokojnine bi bilo 180 enot - upošteva se torej le 150 enot, ker iz tega naslova ne morete imeti preplačila dohodnine.
Na podlagi konkretnih podatkov bi bilo lažje prikaziati izračun, na splošno pa:
- pokojnina
- zmanjšanje za splošno olajšavo oziroma brez splošne olajšave pri VDČ
= osnova za dohodnino
= izračun dohodnine po lestvici
- zmanjšanje dohodnine za 13,5% odmerjene dohodnine
= doplačilo dohodnine ali pa 0 (ker iz tega naslova ne more biti vračila iz naslova "preplačila")
lp
Če ste vzdrževani družinski član se vam splošna olajšava ne prizna, zato je glede na izračun dohodnine upoštevano vseh 13,5% odmerjene dohodnine kot zmanjšanje dohodnine (ker je pač letna dohodnina večja ali enaka tem 13,5% pokojnine).
Če pa niste vzdrževani član se vam upošteva v celoti splošna olajšava, ki vam zmanjša osnovo za dohodnino in s tem tudi odmerjeno dohodnino, ki ne dosega teh 13,5% pokojnine. Npr. letna dohodnina bi bila 150 enot, 13,5% pokojnine bi bilo 180 enot - upošteva se torej le 150 enot, ker iz tega naslova ne morete imeti preplačila dohodnine.
Na podlagi konkretnih podatkov bi bilo lažje prikaziati izračun, na splošno pa:
- pokojnina
- zmanjšanje za splošno olajšavo oziroma brez splošne olajšave pri VDČ
= osnova za dohodnino
= izračun dohodnine po lestvici
- zmanjšanje dohodnine za 13,5% odmerjene dohodnine
= doplačilo dohodnine ali pa 0 (ker iz tega naslova ne more biti vračila iz naslova "preplačila")
lp