Stroški elektrike

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
capa1
Računovodja
Računovodja

Stroški elektrike

Odgovor Napisal/-a capa1 »

o sedaj sem si kot zasebnica vsako leto izračunala sorazmerni delež (glede na kvadraturo pisarne v domači hiši) za stroške elektrike, ogrevanja in komunale. Ti računi sicer prihajajo na ime moža in mene , ne pa pod s.p..

Zdaj pa sem dobila informacijo, da se ne sme napraviti tak obračun :( - ne vem zakaj, menda je predavatelj pri nekem seminarju za s.p. to poudaril.

Kako pa ostali to počnete? Prosim za predloge. Hvala!
LP
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Ne mi rečt, jaz počnem isto, pa to prvič slišim... vem samo, da od teh računov ne smem odbiti DDV, ker niso na ime podjetja, med stroške pa lahko dam sorazmerni del.... :sjezen:
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

To imate zapisano v interih aktih, mooče kot sklep zasebnika, podejtnika, ali pa imate pogodbo med družbo in lastnikom. V tem tudi jaz ne vidim problema.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Seveda, sklep podjetnika pri s.p., to težim vsakemu da mi naredi.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

... ali pa pogodba z lastnikom družbe.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mali007
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a mali007 »

Kot vem, se mora račun ki ga upoštevate kot strošek gospodinjstva nanašati na vas in ne na moža (če ga vi upoštevate), brez DDV in zapisano mora biti v vaših sklepih (knjiga sklepov).
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

V kolikor se račun glasi na firmo, zapis v knjigi sklepov ni potreben... :spomezik:
Mirko Slika
mali007
Računovodja
Računovodja

Račun za elektriko in podobno (stroški gospodinjstva), ki se nanašajo na fizično osebo kot tako in ne na fizično osebo kot s.p. - te je potrebno vpisati v knjigo sklepov in tudi kolikšen delež teh računov se bo upošteval (5%, 10%...)
capa1
Računovodja
Računovodja

Če imam v knjigi sklepov to zabeleženo, potem je Ok. Moti me le to, če je račun za elektriko izstavljen na moža, zakaj ga ne smem upoštevati - lastništvo hiše imava 50%-50%.

Jaz gledam na to s tega vidika, da je pač račun izstavljen na enega izmed lastnikov hiše, jaz pa si lahko vseeno upoštevam delež teh stroškov, saj sem enakopravna z njim.

Ali mi morda priporočate, da se naj vsi računi glasijo name, oz. ali naj morda zapišem v knjigo sklepov, da se ti izstavljeni računi na moža lahko upoštevaljo pri stroških s.p. - ali to zdrži? :?

DDV-? Ali se ne upošteva celotne stroške npr. elektrike skupaj z ddv - račun 120 eur ( 100 osnova, 20 ddv) - kaj naj jemljem za osnovo izračuna str. 100 * 20% ali 120 *20% stoškov, ki so za s.p..

Hvala za pomoč!
LP
mali007
Računovodja
Računovodja

Mislim da lahko uporabite znesek z DDVjem, vem pa da ga ne morete odvajati.

Glede računov, ki so napisani na moža - ne vem, kakšna je praksa pri inšpektorjih - ali bi jih upoštevali? Logično bi bilo, da bi jih, ker gre za skupno gospodinjstvo (če so vpisani v knjigo sklepov).
Jaz jih do sedaj nisem, bi mi pa prav prišli...
bejba
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bejba »

naredite sklep o razmejevanju stroškov med nosilcem s.p.ja in vsemi ostalimi, na katere prihajajo računi. razmejite tudi %. račun knjižite v bruto znesku (DDV se ne sme odbiti). zadeva je pri moji stranki "šla skoz". dejstvo pa je, da ne pride vedno isti inšpektor :lol: :lol:
capa1
Računovodja
Računovodja

Hvala za dobre nasvete in lep, snežen dan še naprej!! :rolleyes:
LP
Odgovori