Pred časom sem na to temo že postavila vprašanje, pa nisem prejela nobenega odgovora; zato ponovno prosim, da mi nekdo, ki ima izkušnje na tem področju pojasni kako pristopiti k zadevi!
Stvar je taka, da je d.o.o. z nakupom postala lastnik stavbe, v kateri se nahaja gostinski lokal in stanovanje.Nakup je bil poplačan z bančnim posojilom, za katerega banka mesečno pošilja obračune obresti.Problem je v tem, da računi za vse stroške(elektrika, voda, ogrevanje, stavbno zemljišče, obresti na posojilo...) glasijo in prihajajo na d.o.o., čeprav se je v stanovanje vselil direktor d.o.o..Ker ni ločenih števcev (elektrika, voda, plin..) ne vemo, kako razdeliti stroške na tiste,ki bodo bremenili gostinski lokal in na tiske ,ki bodo bremenili stanovanje (najemnika).
Ali je možno, da po nekem"ključu" (mogoče po kvadratnih metrih..) delimo te stroške,ali lahko po prejetih računih d.o.o. odbija DDv, če te stroške prefakturira na najemnika...?
Resnično lepo prosim za kakšno mnenje!
Hvala!
stanovanje-stroški -najem
Moderator: Mirko Zbačnik
DDV si lahko odbijate, če stroške prefakturirate dalje. Vendar gre po moje pri tem za neposlovni strošek. Morda bi zraven obračunali še npr. strošek obračuna ali dodali pribitek nekaj procentov ter tako ustvarjali prihodek. Verjetno morate biti registrirani za oddajanje nepremičnin. Delitev stroškov po nekem verodostojnem ključu je po mojem mišljenju v redu.
Mincek