davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti

Moderator: Mirko Zbačnik

ekstrem
Nov član
Nov član

davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti

Odgovor Napisal/-a ekstrem »

Zaprl sem s.p., zdaj moram narediti še davčni obračun.

Sem normiranec, izdal pa sem samo račune za storitve za 4000EUR - to je prihodek.

Kam naj zapišem, da se mi osnova zmanjša za 25%, ker sem normiranec. Plačana je bila tudi akontacija dohodnine. A to gre v polje Obračunana predhodna akontacija?

Prosim za pomoč, ker sem še v temi.
TarasM
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a TarasM »

Normiranci ne vodite poslovnih knjig in ne oddajate obračuno.
Za vas se oddaja Rek obrazce in plačuje akontacija dohodnine.
Kontrolne podatke odda podjetje, ki vam je izplačalo dohodek.
ekstrem
Nov član
Nov član

obračun

Tudi meni je čudno. Verjetno gre za to, da sem zaprl s.p. pred koncem leta in moram zato narediti obračun. Podjetje, ki mi je izplačalo pa mi je plačalo akontacijo dohodnine in tudi račune sem pravilno sestavil.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Ne, vi ne delate obračuna, tudi če ste zaprli s.p.
Kdo vam je pa sploh rekel, da morate narediti obračun?
Edino morda, če ste imeli osnovna sredstva, bi prišel kakšen obračun v poštev, npr. obračun DDV - če ste si ga odbijali, ga morate sedaj sorazmeren del vrnit.

Mirjana
ekstrem
Nov član
Nov član

Z durs-a

Z DURS-a sem dobil vabilo za predložitev davčnega obračuna davka od dohodkov iz dejavnosti za leto 2008.

A naj pokličem podpisanega kontrolorja na Durs?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V 30 dneh po zaprtju ste bili dolžni predložiti davčni obračun. Dozdeva se mi, da ste to zamudili. Na vašem mestu bi poklical podpianega referenta, da se dogovorite. Mogoče bo potrebna samoprijava... skratka, pokličite.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
ekstrem
Nov član
Nov član

zamuda

Ja, zamudil sem. Zato me zanima, katera polja moram izpolniti.
Moji podatki so:
- zaslužil sem recimo 4000 EUR
- sem 25% normiranec
- vem, koliko je bilo akontacije dohodnine

Katera polja moram vpisati (verjetno samo 2 ali tri polja)?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Extrem:
V letu 2008 ste ugotavljali davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov, za kar ste imeli tudi odločbo davčnega organa: da ali ne?

V letu 2008 ste prejeli za 4.000€ dohodkov, od katerih je bila plačana akontacija dohodnine iz naslova opravljanja dejavnosti. Akontacijo dohodnine so poravnali plačniki davka??? In te dohodke bodo sporočili davčnemu organu do 31.01.2009 za leto 2008....... In na podlagi teh podatkov bo davčni organ "sestavil" informativni izračun dohodnine za leto 2008.... ZA TE DOHODKE NI DAVČNEGA OBRAČUNA

Zasebnik, ki preneha z dejavnostjo (in je izbrisan iz poslovnega registra) je res dolžan dostaviti davčni obračun akontacije dohodnine v 30 dneh od prenehanja opravljanja dejavnosti...vendar le, če ugotavlja davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov. KDAJ STE PRENEHALI???

Zahteva po davčnem obračunu bi lahko temeljila le, če v letu 2008 niste imeli odločbe davčnega organa o ugotavljanju davčne osnove na podlagi normiranih dohodkov. In če so vam plačniki davka odtegovali akontacijo brez te odločbe???

Premalo ste povedali, o tem kar je napisano lahko le ugibamo, kaj se dogaja pri vas.

lp
ekstrem
Nov član
Nov član

odgovor

Imel sem odločbo davčnega organa, da sem normiranec 25% v letu 2008. Sem drugače popoldanski s.p. Akontacijo dohodnine je plačalo podjetje, kateremu sem izstavil račune - vem pa, koliko je to bilo, saj sem to moral napisati na račun.

Prenehal sem 26.11.2008. Drugače nisem davčni zavezanec.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Napišite vljudno pismo davčnemu organu, da glede na to, da ste ugotavljali davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov/prihodkov na podlagi odločbe davčnega organa štev..... z dne...... niste dolžni sestavljati in predlagati davčnega obračuna. Podatke o doseženih dohodkih iz leta 2008 mu bodo sporočili plačniki davka.

Lahko pa seveda pokličite tudi kontrolorja in ga povprašate "po zdravju""- ne sicer dobesedno, temveč zakaj morate oddati davčni obračun, če ste "normiranec" ob prenehanju opravljanja dejavnosti, če tega po zakonu sploh ne sestavljate.........

lp
ekstrem
Nov član
Nov član

moja napaka

Po pogovoru z gospo na DURSU sem spoznal, da sem naredil napako. Namreč, v letu 2007 sem bil normiranec, nato pa nisem zaprosil in tako v lanskem letu nisem bil.

Sedaj vseeno moram napisati davčni obračun in popraviti račune za nazaj. Prosim, če mi kdo pomaga, ker že malo zamujam. Kako moram izpolniti obračun:

- imel sem 4000 EUR prihodkov
- za prispevke sem dal cca 11x27 EUR.
- drugih stroškov nisem imel

Prosim, če mi kdo pomaga. Prihodki pridejo v polje 1, kaj pa ostalo?
Hvala v naprej.
ekstrem
Nov član
Nov član

Pa še to, nisem davčni zavezanec.
Odgovori