Kako je pravilno?
Naši delavci samo občasno delajo popoldne, ob sobotah in ob nedeljah. Zadnji dve leti sem upoštevala samo ustno mnenje drugega računovodja, ki ima že dolgoletno prakso, da delavcem pripada sledeča:
* za popoldansko delo npr. od 14-22 ni dodatka, ker se to dogaja samo občasno recimo 1x na več mesecev in ni to delovni čas zaposlenega;
* za delo v soboto pa se mu obračuna enak dodatek kot za delo v nedeljo, saj je z vidika zaposlenega, ki ima sicer delovni čas samo od ponedeljka do petka, enako, če mora delati v soboto ali v nedeljo.
Mene pa zanima, kaj je prav. Ali to drži? Saj tako natančnih obrazložitev ni v zakonu niti v Kolektivni pogodbi - ali pa sem to morda spregledala[:I][8D][:D]
Dodatek za popoldansko/nedeljsko delo
Moderator: Mirko Zbačnik
Dodatki so definirani: za nočno, za izmensko, za delo v popoldanski izmeni, za popoldansko delo, za nedeljsko, za praznično...
Uporabljajo različne izraze.
Izmensko ali popoldansko delo pripada, ko delavec dela v izmenah in se upoštevajo le ure opravljene v popoldanski ali nočni izmeni.
Nam, ko delamo le dopoldan (čeprav to včasih raztegnemo pozno v noč)ta dodatek ne pripada.
Za delo v soboto (jutri delam) mi pa tudi ne pripada dodatek za nedeljsko, ker ni nedelja, čeprav naj bi bila sobota moj prosti dan.
Opravljene ure v soboto bi praviloma bile nadure, pod pogejem, da imam s strani nadrejenega podpisan nalog za nadurno delo ( pa ga nimam).
Lahko so presežne ure, ki jih lahko drugič koristim(kdaj?????).
Upam, da sem zadostila.
lp
Uporabljajo različne izraze.
Izmensko ali popoldansko delo pripada, ko delavec dela v izmenah in se upoštevajo le ure opravljene v popoldanski ali nočni izmeni.
Nam, ko delamo le dopoldan (čeprav to včasih raztegnemo pozno v noč)ta dodatek ne pripada.
Za delo v soboto (jutri delam) mi pa tudi ne pripada dodatek za nedeljsko, ker ni nedelja, čeprav naj bi bila sobota moj prosti dan.
Opravljene ure v soboto bi praviloma bile nadure, pod pogejem, da imam s strani nadrejenega podpisan nalog za nadurno delo ( pa ga nimam).
Lahko so presežne ure, ki jih lahko drugič koristim(kdaj?????).
Upam, da sem zadostila.
lp
Metalica, hvala za odgovor. Če torej prav razumem delam prav, ko delavci, ki so sicer zaposleni od 8-16, občasno pa delajo v izmneni od 16-22 ure in jim ne obračunam nobenega dodatka?
Za sobotno delo jim pa potem izplačamo preveč??!! Kaj pa naj zdaj naredim, če sem direktorju rekla, da je tako prav in tako delamo že dve leti. Morda bi bilo najbolj enostavno, da to pustim, kakor je?
Martika
Za sobotno delo jim pa potem izplačamo preveč??!! Kaj pa naj zdaj naredim, če sem direktorju rekla, da je tako prav in tako delamo že dve leti. Morda bi bilo najbolj enostavno, da to pustim, kakor je?
Martika