Pozdravljeni!
Imam popoldanski s.p., med letom ima otroke pri plači za olajšavo prijavljena žena. Nekako sem izračunal, da bi se otroke splačalo razdeliti na mesece, torej bi moral oddati do 31.01. spremembo - vendar verjetno ne na s.p. ampak nase kot fizično osebo?
Če to naredim - sebi dam otroke za del leta, pa ne vem ali se jih kot olajšavo lahko vpiše v davčni obračun akontacije dohodnine - ne zdi se mi logično, saj bodo že upoštevani v odmeri dohodnine, kjer pa bo vpisan tudi moj dohodek iz zaposlitve pri delodajalcu.....?
Hvala vsem in lep pozdrav!
popoldanski s.p. in VDČ
Moderator: Mirko Zbačnik
Najlepša hvala za odgovor. Vseeno pa mi ni jasno, zakaj opcija VDČ v davčnem obračunu sploh je? Ali le za s.p., ki ni popoldanski? Po tej logiki pa se jim tudi ne bi moglo še enkrat VDČ upoštevati pri dohodnini? Ali mi torej zna kdo pojasniti, zakaj le pri popoldanskem s.p. VDČ v davčni obračun ne, v dohodnino pa ja?
Lep dan vsem!
Lep dan vsem!
Zakaj je potrebno paziti pri popoldancih;
Če se odda obrazec do 31.1. se bodo olajšave upoštevale
v dohodnini od vseh dohodkov.
Če pa se vpiše v davčni obračun pa gre lahko olajšava smo do 0.
Npr. s.p. bi imel dobička 1.500€ in bi uveljavlaj otroka za 12 mes.
osnova za davek je 0 ostala olajšava "propade", če pa odda do
31.1. pa lahko uveljavlja olajšava od vseh dohodkov (sicer mora
po davčnem obračunu doplačati,vendar dobi pri obračunu dohodnine
več nazaj)
Upam, da je razumljivo.
Če se odda obrazec do 31.1. se bodo olajšave upoštevale
v dohodnini od vseh dohodkov.
Če pa se vpiše v davčni obračun pa gre lahko olajšava smo do 0.
Npr. s.p. bi imel dobička 1.500€ in bi uveljavlaj otroka za 12 mes.
osnova za davek je 0 ostala olajšava "propade", če pa odda do
31.1. pa lahko uveljavlja olajšava od vseh dohodkov (sicer mora
po davčnem obračunu doplačati,vendar dobi pri obračunu dohodnine
več nazaj)
Upam, da je razumljivo.
Meni je razumljivo, in ste me pomirili, ker imam obratno situacijo: plačo ima minimano, ima pa velik dobiček iz popoldanskega s.p. in se mu tam splača upoštevat olajšavo, ker tudi preveč plačane akontacije dobi prej nazaj kot pa če bi olajšavo upošteval šele pri plači oziroma pri informativnem izračunu dohodnine. Mogoče potem pri dohodnini še kaj doplača, ampak konec koncev je efekt itak isti.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)