Imam en dvom glede osnove za povečano splošno davčno olajšavo -
do sedaj sem mislil da je osnova pač bruto dohodek v določenem mesecu, sedaj pa sem dobil informacijo da bi naj bila osnova dohodek iz prejšnjega leta!!? Malo čudno se mi zdi ta informacija; a mi lahko kdo to potrdi? Ko gledam lestvico za odmero dohodnine in olajšave za leto 2009 piše - če znaša mesečni bruto dohodek iz delovnega razmerja nad do..jaz to razumem da je osnova mesečni dohodek jan 2009..
hvala
osnova za povečano splošno davčno olajšavo
Moderator: Mirko Zbačnik
Imate prav. Povečana splošna olajšava se upošteva že pri mesečnih izplačilih (3 odstavek 127. člena Zakona o dohodnini), če bo tudi letna osnova (letne osnove vseh vrst obdavčljivih dohodkov posameznika) tekočega leta izkazovala pravico do koriščenja. Zakaj? Posameznik lahko poleg npr. plače dosega dohodke tudi tudi iz npr. avtorske pogodbe kot premoženjske pravice, dohodek iz dajanja premoženja v najem.Teh dohodkov pa glavni delodajalec ne pozna, zato pa predlaga upravičencu, da za presojo o upravičenosti olajšave vzame podatke o dohodkih preteklega leta (to seveda pride v poštev, če tudi v tekočem letu dosega druge obdavčljive dohodke).
Odločitev je vaša, saj morate glavnemu delodajalcu podati pisno izjavo (3. odstavek 127. člena Zakona o dohodnini), da vam pri dohodkih (plači) ne upošteva povečane splošne olajšave. Brez pisne izjave se ne more odločati v vašem imenu, četudi ve, da dosegate tudi druge dohodke.
lp
lp
Odločitev je vaša, saj morate glavnemu delodajalcu podati pisno izjavo (3. odstavek 127. člena Zakona o dohodnini), da vam pri dohodkih (plači) ne upošteva povečane splošne olajšave. Brez pisne izjave se ne more odločati v vašem imenu, četudi ve, da dosegate tudi druge dohodke.
lp
lp
hvala za razlago, ker sem pa bolj počasen in da ne bo nejasnosti pri meni bi še vprašal:
je zakonsko dovoljeno da delodajalec upošteva le plačo za mesec januar 2009 in na podlagi le tega podatka upošteva povečano splošno olajšavo?
Da ima pač tako formulo pri obračunu plač, ki primerja dohodek in pa mejo za povečano splošno olajšavo?
se opravičujem, če nisem v popolnosti razumel...
hvala!
je zakonsko dovoljeno da delodajalec upošteva le plačo za mesec januar 2009 in na podlagi le tega podatka upošteva povečano splošno olajšavo?
Da ima pač tako formulo pri obračunu plač, ki primerja dohodek in pa mejo za povečano splošno olajšavo?
se opravičujem, če nisem v popolnosti razumel...
hvala!