Bilanca stanja - enostavno knjigovodstvo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ana2662
Nov član
Nov član

Bilanca stanja - enostavno knjigovodstvo

Odgovor Napisal/-a ana2662 »

Pozdravljeni,

upam, da mi boste lahko pomagali. Ubadam se namreč in ubijam glavo že 2 dni skupaj in nikakor mi, čeprav preprosta zadeva, ne gre skupaj.
Imam popoldanski s.p. in sem še začetnica, hkrati pa v bilanci nimam prav dosti postavk, kljub temu ne dobim A=P.

Kaj imam (št. si izmišljujem) na aktivi?
Imam odprto terjatev do kupca: 200 e
Imam preplačano akontacijo dohodnine: 50 e
Imam sredstva na TRR: 150 e

SKUPAJ AKTIVA: 400 E

Na pasivi pa imam:
- Kratk. poslovno obv. za PIZ in ZZZS v višini: 30 e
- Podjetnikov kapital: 400 e (ki ga dobim iz: Izgube v višini: -30 e. Tej izgubi sem prištela obv. do gospodinjstva v višini 430 e).

SKUPAJ PASIVA: 430 E

Kaj sem naredila narobe? Upam, da mi bo kdo znal to pojasnit, jaz namreč ne vem ali sem narobe kaj poknjižila ali kaj narobe seštela (?), ali kaj vnesla v bilanco, kar tam ne potrebujem ali kje je moj problem pri sestavljanju bilance (ker v znanju tako ali tako vem da je :) )Povedati mogoče moram to, da izguba pri podjetju je, da se glede tega nisem zmotila in je bila le-ta tudi predvidena.

Hvala vsem za pomoč.
Ana
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Predhodna akontacija za mesec december oziroma za zadnie trimesečje: plačana v januarju 2009 ali že eecembra 2008???

Preplačila akontacije davka iz dejavnosti so sestavljene iz vseh obračunanih predhodnih akontacij ne glede na plačilo???

Če boste na vprašanji odgovorili z DA, in ker pravite, da so prihodki in odhodki in izguba pravilno ugotovljeni, je torej razlika lahko le še v podjetnikovem kapitalu - konkretno obveznosti do gospodinjstva.

lp
ana2662
Nov član
Nov član

Predhodna akontacija je bila že plačana, ker imam trimesečno plačevanje, v decembru 08. Preplačilo akontacije je seštevek vseh tromesečij. Tako, da lahko rečem, da sem na obe vprašanji odgovorila z DA.
Sem pa zdaj pomislila na to ali je možno, da sem v izkazu poslovnega izida "pozabila" prišteti med ostale stroške (AOP075), stroške prispevkov za PIZ in ZZZS za mesec december 08, čeprav so bili plačani januarja 09.
To bi seveda na koncu koncev vplivalo na poslovni izid in s tem bi se znižal ustrezno podjetnikov kapital ravno v manjkajoči višini.
Kaj menite? Razmišljam najbrž prav?
Hvala za mnenje in lep pozdrav,

Ana
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Popolnoma prav razmišljate (izguba je v tem primeru 60€). Tudi prispevke za mesec december morate vključiti v stroške, kar pomeni, da povečate negativni poslovni izid (saj ste izkazali obveznost, in če ste izkazali obveznost, jo morate tudi med stroške).

Pa lepo pozdravljeni!
ana2662
Nov član
Nov član

Je bil preveč "okrogel" znesek, da bi ne štrlel ven in kazal na očitno napako.
Hvala za pomoč in hiter odziv.

Ana
Odgovori