KnjiŽenje danega avansnega računa
Moderator: Mirko Zbačnik
KnjiŽenje danega avansnega računa
Prosim za pomoč,imam problem kako pravilnp knjižit dani avansni
račun ,ker se prej vodila enostavno knjigovodstvo se sedaj ne znajdem najbolje.V enostavnem sem avansni račun knjižila v knjigo izdanih računov ter v posebno evidenco avansnih računov.
Sedaj me zanima ali v dvostavnem knjigovodstvu knjižiš dani avansni račun tudi v glavno knjigo ter knjigo izdanih listin ter prosim na katere konte avansni račun ter kako potem zapiram ko izdam račun .
Kako naredim v primeru ko dobim avans za drugo leto(npr.2008-2009).
Še enkrat prosim za pomoč , ker bi rada to naredila tako kot je prav.
Lep pozdrav in hvala.
račun ,ker se prej vodila enostavno knjigovodstvo se sedaj ne znajdem najbolje.V enostavnem sem avansni račun knjižila v knjigo izdanih računov ter v posebno evidenco avansnih računov.
Sedaj me zanima ali v dvostavnem knjigovodstvu knjižiš dani avansni račun tudi v glavno knjigo ter knjigo izdanih listin ter prosim na katere konte avansni račun ter kako potem zapiram ko izdam račun .
Kako naredim v primeru ko dobim avans za drugo leto(npr.2008-2009).
Še enkrat prosim za pomoč , ker bi rada to naredila tako kot je prav.
Lep pozdrav in hvala.
-
febo
Seveda Uni, imate popolnoma prav. In, ni kaj za skrajšat.
Hoper, Vaše knjiženje pa je popolnoma napačno.
In še za dani avans :
132/110=dani avans
160/295=prejeti avansni račun
4,160/220=prejeti račun
-160/-295=storno avansni račun
110/220=zapiranje prejeti račun
"Kako naredim v primeru ko dobim avans za drugo leto(npr.2008-2009)" - enako kot to naredite med letom. Izstavite AR, obračunate DDV, ta DDV pa bo v bilanci evidentiran na kontu 195-ddv od prejetih avansov oz. v kratkoročnih AČR. Za dane avanse velja enako, evidentirani pa so na 295-DDV od danih avansov oz. kratkoročne PČR.
LP

Hoper, Vaše knjiženje pa je popolnoma napačno.
In še za dani avans :
132/110=dani avans
160/295=prejeti avansni račun
4,160/220=prejeti račun
-160/-295=storno avansni račun
110/220=zapiranje prejeti račun
"Kako naredim v primeru ko dobim avans za drugo leto(npr.2008-2009)" - enako kot to naredite med letom. Izstavite AR, obračunate DDV, ta DDV pa bo v bilanci evidentiran na kontu 195-ddv od prejetih avansov oz. v kratkoročnih AČR. Za dane avanse velja enako, evidentirani pa so na 295-DDV od danih avansov oz. kratkoročne PČR.
LP
-
febo
Knjižba 120/230,260 nima smisla in je napačna. Glede av. računa, s av. računom knjižimo samo davek oz. to je edina funkcija tega dokumenta.
Starči tisto v oklepaju (prejetega 160/260) je verjetno mišljeno 160/295 (za prejeti av. račun).
In moja knjižba od zadnjič, seveda napačno 110/220, pravilno 132/220 (zapiranje prejeti račun)
LP

Starči tisto v oklepaju (prejetega 160/260) je verjetno mišljeno 160/295 (za prejeti av. račun).
In moja knjižba od zadnjič, seveda napačno 110/220, pravilno 132/220 (zapiranje prejeti račun)
LP
Re: KnjiŽenje danega avansnega računa
Malce obujam temo in sicer kam knjižite (po izpisku)prejeto plačilo po predračunu za storitev za katero še ne veste ali bo izdan avansni račun (dobava opr. šele v naslednjem mesecu-obdobju) ali bo izstavljen redni račun (dobava še v istem mesecu kot prejeto plačilo) ?
Hvala in lp
Hvala in lp
Saj tu ni ali/ali: 110/230.
Vendar če je dobava blaga ali storitev opravljena v istem davčnem obdobju ni potrebno izdajati avansnega računa. Kako potem zapirate 230?novica napisal/-a:Saj tu ni ali/ali: 110/230.
Malce se lovim in bom vesel vsakšne pomoči
230/120 po predhodnem 120/76,26