analiza ur

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tweety667
Novinec
Novinec

analiza ur

Odgovor Napisal/-a tweety667 »

Pri izračunu odstotka bolniških ur, me zanima katere postavke naj uporabim za izračun skupnega števila ur. (skupnega števila delovnih ur, ter skupnega števila bolniških ur)

Prav tako katere izostanke šteti med bolniške ure?, katere vrste bolniških štejemo v bolniške ure, pri bolniških do 30 dni in daljših pa me zanima v katerih primerih plača bolniško država ter v katerih plača le to podjetje.
Po kateri metodologiji izračunati skupno letno št. ur v podjetju, glede na katero bi izračunali odstotek bolniških ur?

če mi ne morete dati konkretnega odgovora me prosim napotite k viru kjer lahko to najdem

hvala za pomoč

LP
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Število možnih ur v letu imenujemo "fond ur", ki upošteva na primer 40 urni delovni teden. Tako je ta znašal v letu 2008 - 2096 ur (delovni dnevi + prazniki).
Povezava na koledar delovnih ur pri 40 urnem delovnem tednu:
http://www.racunovodja.com/mdokumenti/delure2002.asp

Skupno število delovnih ur v posameznem podjetju je odvisno še od števila zaposlenih ter od zaposlovanja med letom.
Primer: 10 delavce je zaposlenih od začetka leta = 10X2.096 ur = 20.960 ur
+ 4 delavci so pričeli delo s 01.5. v letu = 4X 1.400 (to so ure od 01.5. do konca leta = 7.000 ur
= skupaj ure na nivoju podjetja = 20.960 + 7.000 = 27.960

Prav tako se skupno število opravljenih ur v podjetju razlikuje v primeru, ko se opravlja nadurno delo. To pomeni, da je osnovni fond ur povečan še za te ure (27.960 + nadurno delo). Skupno število opravljenih ur povzamete po podatkih iz obračuna plač za leto .....

Naslednji korak je v ugotavljanju števila ur bolezenskega dopusta: te ure vam izpiše (predpostavljam) tudi program, v katerem obračunavate plače. Za skupno število ur boleznin ni pomembno ali gre v breme podjetja ali v breme zavarovanja. Predpostavimo, da je boleznin skupaj za 1.800 ur = 1.800:27.960 = 6.43% ----
Če želite analizo poglobiti, ugotavite koliko je boleznin v breme podjetja (to so boleznine do vključno 30 koledarskih dni) in koliko je boleznin v breme zdravstvenega zavarovanja (to so boleznine nad 30 koledarskih dni, nega družinskega člana od prvega dne naprej in še druge specifične odsotnosti). V izkazovanju ur v okviru izračuna plač so te ure prikazane ločeno.
Razdelimo 1.800 ur na: 1.300 ur so boleznine do 30 dni; 400 ur je boleznin nad 30 dni in 100 ur je nege družinskega člana. Sedaj izračunate samo še odstotke (deleže) v skupnih delovnih urah (27.960 + nadurno delo).

lp
Odgovori