Pomoč v gospodinjstvu
Moderator: Mirko Zbačnik
Pomoč v gospodinjstvu
Kaj je potrebno za prijavo sorodnice kot 4-urno pomoč v gospodinjstvu? Mislim, da bi ji plačevali polovično minimalno plačo, od nje odvajali prispevke in davke, ker ji manjka samo en mesec do upravičenosti prijave za Zavodu za brezposelne (prej je bila zaposlena za določen čas). Lepo prosim, če mi pomagate.
LP, TONIJA
Rada bi vedela kaj vse moram narediti. Zato ni potrebno, da sem registrirana kot s.p.? Prijavim jo v zavarovanje? Znesek plače in prispevke nakažem potem iz svojega TRR? Lahko izplčam polovično minimalno (ZA 4-urnik)? Za oddajo obrazca REK moram nekoga pooblastiti? Pri oddaji obrazca REK se vpiše moja davčna? 31. 1. moram oddati dohodnino DURS-u?
LP, TONIJA
Najboljše, da pokličete direktno na ZZZS, tam vam bodo najbolj povedali. Vprašate za prijavno službo in se zmenite.
Verjetno bo potrebno napisat tudi pogodbo o zaposlitvi.
Prispevke plačate iz svojega računa.
Za oddajo REK-a morate nekoga pooblastiti, če nimate svojega digitalnega potrdila. Vpiše se vaša in njena davčna, do 31.1. oddate kontrolne podatke za dohodnino DURS-u.
Mirjana
Verjetno bo potrebno napisat tudi pogodbo o zaposlitvi.
Prispevke plačate iz svojega računa.
Za oddajo REK-a morate nekoga pooblastiti, če nimate svojega digitalnega potrdila. Vpiše se vaša in njena davčna, do 31.1. oddate kontrolne podatke za dohodnino DURS-u.
Mirjana
zaposlitev-fizična oseba
Torej lahko fizična oseba (brez, da bi se registrirala kot s.p.) zaposli drugo osebo?