najemna pogodba- pomoč

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
leja1
Novinec
Novinec
Kraj: ljubljana

najemna pogodba- pomoč

Odgovor Napisal/-a leja1 »

Prosim za pomoč

Podjetje deluje 5 let brez najemne pogodbe.Pozabili smo nanjo. Sedaj bi pa to radi uredili preden dobimo inšpektorja,ki bi ga ta stvar" zanimala".
Delavnica je last moža,kateri je tudi lastnik d.n.o.

Kako sestaviti pravilno pogodbo za oddajo delavnice 100m2 in parkirišča100m2?

-brez najemnine ali
-Minimalna najemnina ali
-najemnina v smislu vzdrževanja ...ali
-Plačevanje elektrike, vode... v% od položnic ki se glasijo na moža.

Kaj svetujete ?

hvala Leja
Ajla
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Ajla »

Menim, da je pravilno če sklenete najemno pogodbo.
In sicer med kupcem (gospodarsko družno) in fizično osebo (lastnikom). Paziti pa je potrebno pri ceni, kajti pogodba je v tem primeru sklenjena med povezanimi osebami (lastnikom in d.n.o. katere lastnik je najemojemalec). Višina najemnine ne sme presegati tržne cene, sicer odhodek ne bo davčno priznan. Priporočam, da se pozanimate kolikšna je cena najemnin za podobne prostore v vašem kraju (morda bodo vedeli na občini) in ceno v pogodbi prilagodite temu.

Lp
Ajla
leja1
Novinec
Novinec
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a leja1 »

Ali lahko damo prostor v brezplačni najem ,minimalno najemnino ali moramo po tržni vrednosti. KAJ SE NAM NAJBOLJ SPLAČA? In seveda ,da gre skozi inšpektorje.

LP leja
Patsy
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Patsy »

leja1 napisal/-a:Ali lahko damo prostor v brezplačni najem ,minimalno najemnino ali moramo po tržni vrednosti. KAJ SE NAM NAJBOLJ SPLAČA? In seveda ,da gre skozi inšpektorje.

LP leja
Jaz pa ne razumem kaj ima to veze z inšpektorjem? Logično razmišljanje mi pravi, da se lastnik odloči kako bo oddal al/in če bo sploh oddajal ali po kakšni ceni in ne inšpektor.

Mislim da je treba paziti samo, da cena ni višja od tržne, vse ostalo gre. Pa naj me kdo popravi,če narobe razmišljam.

Lahko imate tudi pogodbo o souporabi in si obračunate samo stroške, brez najemnine.

Jaz si obračunam samo stroške in še to na podlagi sklepa o delitvi stroškov.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Se strinjam s Patsy.

Še en namig smo zasledili v zadnjem času:
Davčna na osnovi dohodkov od najema potem zahteva od fizične osebe tudi davek na premoženje, ki ga drugače redkokdo plačuje. Lahko se spomnijo še na povečan NUSZ od poslovnih prostorov, pa še globo, ker ni bilo spremembe namembnosti...
Tako da je treba premisliti, če se splača izzivati zaradi 40% normiranih stroškov? lp
Odgovori