Prodaja tovornega vozila

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
adut
Super računovodja
Super računovodja

Prodaja tovornega vozila

Odgovor Napisal/-a adut »

Nujno prosim za pomoč!
Nabavili smo tovorno vozilo od preprodajalca in on je na račun zapisal, da je DDV obračunan, ni pa prikazan po 110.členu ZDDV-1, torej si ga nismo odbijali.
Sedaj bi to vozilo prodali, ne vemo pa, če obračunamo DDV ali ne. Spada taka prodaja pod oproščeno po 3. točki 44. člena?

Imam pa še eno dilemo: prodali smo tovorno vozilo v Nemčijo, račun izstavili v Nemčijo in nismo obračunali DDV, dejanski prevoz pa je opravil posrednik in nam ni dostavil prevoznega lista. Kaj sedaj? Moramo naknadno obračunati DDV? Morda bi morali od posrednika zahtevati, da podpiše dokument, da bo blago zapustilo Slovenijo? Kakšen dokument?

Mirjana
adut
Super računovodja
Super računovodja

Na prvi del vprašanja sem našla odgovor. DDV se obračuna.
Če še koga zanima: Pojasnilo DURS, št. 4230-95/2008-2, 19. 6. 2008.

Še vedno pa me muči drugi del.

Mirjana
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

Ne Adult, napačno si razlagate to pojasnilo. Omenjeno pojasnilo se nanaša na prodajo v Sloveniji. Ker ste vozilo prodali v Nemčijo zavezancu z nemškim ID, na podlagi 46. člena ZDDV, ne obračunate DDV, dobavo obravnavate kot vsako dobavo v EU. To pomeni, ne pozabite na kvartalno poročilo. Glede dokazovanja dobave, pa menim da Vam posrednik ne more podpisati dokumenta da je blago zapustilo Slovenijo, oz. lahko podpiše prevzem vozila ampak to ni dokaz da je vozilo dejansko zapustilo državo. To mora narediti prejemnik blaga v Nemčiji (dobavnica, CMR, račun...karkoli).

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
adut
Super računovodja
Super računovodja

Febo, to sta dve različni situaciji, ni en dogodek. En je prodaja kamiona, ki je bil nabavljen od preprodajalca in drugi je prodaja v Nemčijo, za katero pa nimamo papirja.
Prvi mi je jasen: DDV moramo obračunat.
Kaj pa naj naredim z drugim? Moje mnenje je, da obračunamo DDV naknadno, preden pride do kontrole, ker enostavno nimamo dokaza, da je blago res zapustilo Slovenijo.
Kvartalno poročilo pa se oddaja šele potem, ko presežemo 10.000 €, ali se motim?

Mirjana
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

Ne vidim razloga da bi naknadno obračunavali DDV. Kontaktirajte kupca v Nemčijo in naj Vam naknadno dostavi potrjen dokument o prevzemu vozila. Glede rekapitulacijskega poročila, pa ni nobenega limita . V skladu z 90. čl. ZDDV-1, se poroča o vsaki dobavi v EU.

Lp :sklovn: :sklovn: :sklovn:
Odgovori