s.p. normiranec, lanski računi

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nejcb
Novinec
Novinec

s.p. normiranec, lanski računi

Odgovor Napisal/-a nejcb »

Pozdravljeni!

Naletel sem na težavo in se zato obračam na vas.

Moja situacija je taka:
lani julija odprl "popoldanski" s.p. (normirani stroški, nisem zavezanec za ddv). Račune za lani sem izstavljal običajno, brez nobenih postavk o normiranih stroških. Svojih strank tudi nisem obvestil, da sem normiranec, potrdila jim nisem dal - pač nisem vedel, nihče me tudi ni obvestil.

Na računu so samo postavke: opis, enota, cena na enoto, skupni znesek brez ddv in pa seveda tisti "DDV ni obračunan na osnovi 94. člena Zakona o DDV."

Vprašanja:
1. kako lahko zdaj rešim ta problem za lanske izdane račune? ker meni so stranke vedno plačale polni znesek, brez nobenih odbitih normiranih stroškov..

2. ali lahko poda kdo primer, kako pravilno na račun zapisati izračun o normiranih stroških ter akontacijo za dohodnino ter kaj/koliko mora dejansko stranka plačati meni in koliko dursu ?

Hvala za odgovore!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Moram priznati, da ste zakuhali kar lepo "godljo" in sedaj morate to stvar rešiti "kakor veste in znate".
Povzetek vašega vprašanja:
- v preteklem letu ste ugotavljali davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, za kar vam je davčni organ izdal tudi odločb;
- na izdane račune niste označili, da ste "normiranec";
- ker na računih ni bilo razvidno, da gre za nakazilo dohodka od opravljanja dejavnosti na podlagi normiranih odhodkov vam izplačnik ni obračunal in plačal akontacije dohodnine (25%) od dohodkov iz opravljanja dejavnosti;
- izplačnik (d.o.o. ali s.p.) za preteklo leto nima podatka, da je bil dolžan kot izplačnik odtegniti in plačati dohodnino, zato v kontrolne podatke za leto 2008, ki jih je dostavil davčnemu organu do 31.01.2009, ni vključil vaših dohodkov (saj je nakazoval dohodke kot da sestavljate davčni obračun) - to posledično pomeni, da za opravljanje dejavnosti sploh niste plačevali akontacije dohodnine (kot npr. jo plačujejo s.p.-ji, ki sestavljajo davčni obračun)
- ker davčni organ ne razpolaga s podatki o obdavčljivih dohodkih, izplačanih med letom, vam tudi ne bo poslal informativnega izračuna dohodnine (razen, če imate še kakšne druge vrste obdavčljivih dohodkov, ki se vključujejo v letno dohodnino).

Kolikor bi izplačevalec pri svojih nakazilih spregledal, da ste "normiranec", bi svojo napako popravil s samoprijavo. Na podlagi samoprijave bi "odvedel" 25% akontacije dohodnine od osnove (bruto znesek zmanjšan za 25% normiranih odhodkov) in seveda od vas zahteval vračilo preveč izplačanega računa, za zamudo plačila davka pa obračunal in plačal obresti.
Ker pa to ni izplačevalčeva napaka (to je moje mnenje), saj mu z ničemer niste nakazali kakšen status imate, boste napako morali popraviti sami. A je smiselna samoprijava z vaše strani???
Predpostavljam, da ne boste dobili informativnega izračuna, zato boste morali sami napovedati te dohodke - vložiti boste morali davčno napoved najkasneje do 30.06.2009 (270. člen Zakona o davčnem postopku).

Kaj in kako napišete na račun:

1) Skupaj za plačilo (bruto znesek)
2) Izračun akontacije dohodnine: - bruto znesek
- Normirani stroški (25%)
= Osnova za dohodnino:
- Akontacija dohodnine (25%) od osnove: ......
Skupaj za plačilo na transakcijski račun (zap.1 minus akontacija dohodnine)............
Normirane odhodke v višini 25% izkazujem s potrdilom št.: ...., ki ga prilagam k računu.

lp
Odgovori