odmera letnega dopusta

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bučka
Začetnik
Začetnik

odmera letnega dopusta

Odgovor Napisal/-a bučka »

Pozdravljeni,

prosim, če mi lahko nekdo pove ali zaradi spremembe kolektivne pogodbe lahko spremenimo, zmanjšamo letni dopust zaposlenim.
Prej smo bili zavezani eni kolektivni pogodbi, vendar smo z uvedbo Zakona o KP sedaj zavezani uporabljati drugo.
Ker so bili v prejšnji KP drugačni kriteriji za dopust, kjer se je upoštevala celotna skupna delovna doba, sedaj pa se pri zadnjem delodajalcu. Tako nekaterim pripada dejansko manj dopusta, ne vem pa ali jim lahko dam manj dopusta?

Glede na to, da še vedno ni točno jasno, katero KP naj bi posamezno podjetje uporabljalo, še vedno nikjer ne najdem odgovora na to temo. Po Zakonu o KP naj bi dejansko uporabljal tisto KP, katere član podpisnikov si (če izpustimo seveda da je splošno razširjena, ker skoraj nobena ni). Ali moraš potem upoštevati tudi stare KP, kjer je bila podpisnik GZS za katero pa je bilo včasih članstvo obvezno in si pač upošteval tisto KP?

LP
Petica
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Petica »

http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz ... ik_zdr.pdf

Mogoče bo tole veljalo na strani 32.

LP :P
bučka
Začetnik
Začetnik

O, Petica, hvala za ta obsežni dokument. Vse bo prišlo prav, tudi katero drugo vprašanje glede delovnih razmerij.

:palca:
xerge
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a xerge »

Tudi po stari kolektivni pogodbi med delavci in zasebnimi delodajalci,so delavci imeli več dodatnih dni letnega dopusta(del.dobo) ,kot ga pa sedaj določa ta nova pogodba za obrt in podjetništvo.Mislim da se uporablja trenutno veljavna kolektivna pogodba in ,da je povsem skladno z KP če imajo nekateri delavci pač manj dopusta.

Naj še kdo pove svoje mnenje
lep dan
bučka
Začetnik
Začetnik

Ja, tudi mi uporabljamo sedaj to novo KP za obrt. Vendar je problem v tem, da smo jim mi v pogodbe zapisali koliko dopusta jim pripada in morda zato ne smemo manjšati pravic, čeprav se je KP spremenila.
Ne vem pa, ali bi z aneksom lahko spremenila to višino?

LP
Odgovori