Pozdravljeni,
na novo sem samostojni delavec na podrocju kulture, kot fizicna oseba pa sem si odprl racun pri spletni banki Diba, kjer imajo ugodne obresti za sredstva na vpogled. Sedaj pa me zanima, ce lahko sredstva, ki jim imam na poslovnem racunu prenesem na svoj "fizicni" racun? Seveda bom denar, ko bi ga potreboval na poslovnem racunu "vracal" nazaj nanj.
In se, ker sem popoln zacetnik na tem podrocju od novega leta, me zanimajo kaksni osnovni nasveti kaj lahko delam z denarjem, ki ga imam na tem poslovnem racunu. Obracun prispevkov preko edavkov sem prvic ocitno uspesno naredil, pa tudi opravil nakazila na ustrezne racune (tukaj imam nasvet za vse, ki se niste dobili certifikata za edavke - ne potrebujete nobenega dragega poslovnega certifikata. Jaz sem si pridobil osebni brezplacni certifikat - Sigenca (dobite na UE), nato pa sem kot pravna oseba sebe kot fizicno osebo pooblastil za izvajanje v okviru edavkov). Tudi nekaj racunov sem ze uspesno izdal in dodal priloge za obracun prispevkov, ki jih mora nakazati narocnik. Saj mogoce bo zvenelo malo butasto, ampak kako si pa sedaj nakazem placo? Zaenkrat si placujem prispevke za najnizji razred.
Pa ce imate se kaksen nasvet za optimizacijo mojega racunovodskega dela, se vam tudi priporocam.
Hvala,
Robi
razpolaganje s sredstvi na TRR - samostojni "kulturnik&
Moderator: Mirko Zbačnik
s sredstvi prosto razpolagate, saj psebna nakazila na račun in dvigi z računa predstavljajo le finančne transakcije in ne prihodkov oz. odhodkov.
manj razumem, kakšne priloge ste uspešno oddali po spletu za prispevke, ki jih plačuje izplačevalec.....za vas osebno nihče ne plačuje prispevkov, razen ko te pravice pridobite na Ministrstvu za kulturo in jih oni potem plačujejo namesto vas.....
predvidevam, da uveljavljate normirane stroške, zato morajo izplačevalci-vaši naročniki za vas plačevati akontacijo davka (davčni odtegljaj)...te obrazce na DURS morajo oddajati oni in ne vi......resno mislim, da se morate še kje pozanimati, ali postopate pravilno, da vas ne bo bolela glava....
sicer pa sevda želim veliko uspeha
bpp
manj razumem, kakšne priloge ste uspešno oddali po spletu za prispevke, ki jih plačuje izplačevalec.....za vas osebno nihče ne plačuje prispevkov, razen ko te pravice pridobite na Ministrstvu za kulturo in jih oni potem plačujejo namesto vas.....
predvidevam, da uveljavljate normirane stroške, zato morajo izplačevalci-vaši naročniki za vas plačevati akontacijo davka (davčni odtegljaj)...te obrazce na DURS morajo oddajati oni in ne vi......resno mislim, da se morate še kje pozanimati, ali postopate pravilno, da vas ne bo bolela glava....
sicer pa sevda želim veliko uspeha
bpp
Hvala lepa za odgovor in dobre zelje, zaenkrat sem izvedel to, kar sem spraseval.
Po spletu (edavki) moram vsak mesec oddati obracun prispevkov, ker prispevke placujem sam (ministrstvo mi ni priznalo, da bi prispevke placevali oni). Uveljavljam normirane stroske (25%) + 15% dodatnih (zaprosil in pridobil sem odlocbo od DURSa), ker ne bom presegel 20.000 EUR prometa letno.
Vem tudi to, da morajo moji izplacevalci (pravne osebe) placevati akontacijo davka in oddati REK obrazec. Za racune, ki jih izdajam fizicnim osebam, pa moram sam oddajati porocilo in obracunati akontacijo davka, vendar pa takih racunov se nisem imel (pa jih verjetno tudi ne bom), zato se s tem zaenkrat se ne obremenjujem.
Ce pa ima se kdo kaksen nasvet, se pa seveda priporocam.
Po spletu (edavki) moram vsak mesec oddati obracun prispevkov, ker prispevke placujem sam (ministrstvo mi ni priznalo, da bi prispevke placevali oni). Uveljavljam normirane stroske (25%) + 15% dodatnih (zaprosil in pridobil sem odlocbo od DURSa), ker ne bom presegel 20.000 EUR prometa letno.
Vem tudi to, da morajo moji izplacevalci (pravne osebe) placevati akontacijo davka in oddati REK obrazec. Za racune, ki jih izdajam fizicnim osebam, pa moram sam oddajati porocilo in obracunati akontacijo davka, vendar pa takih racunov se nisem imel (pa jih verjetno tudi ne bom), zato se s tem zaenkrat se ne obremenjujem.
Ce pa ima se kdo kaksen nasvet, se pa seveda priporocam.