Bilanca stanja za s.p. za leto 2008

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
endvatrilovi
Novinec
Novinec

Bilanca stanja za s.p. za leto 2008

Odgovor Napisal/-a endvatrilovi »

Zanima me ali ima kdo kakšen "model" po katerem naredim bilanco stanja za preteklo leto. Ker se mi bliža datum poroda, bi rada nemudoma oddala vse potrebno.
Nekaj dejstev:
- s.p. imam registriran od oktobra 2008,
- prispevke sem plačevala redno (za okt., nov., dec.),
- pred tem nisem bila nikjer zasposlena,
- imam normirane stroške,
- imam enostavno računovodstvo (zaposlena sem samo jaz),
- s 5.2. 2009 sem nastopila porodniški dopust,
- moža sem prijavila kot vzdrževanega člana z januarjem 2009.

Lepo prosim za pomoč!

Hvala in lp, D.
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Ne vem, koliliko ste vešča v računovodskih opravilih. Bilanco ne more vsakdo sestaviti. Malo računovodske logike je potrebno poznati...
Sicer pa programe in tabele dobite na straneh DURSa in AJPESa. Tam so tudi navodila, ki pa (če niste računovodja) so kar zahtevno napisana.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

"- imam normirane stroške"

Zato Ti ni treba prav nič čarati z bilancami!

Lepo se izpreži iz poslov in v miru dočakaj!

Kar se tiče davkov, boš dobila informativni izračun (aprila, maja). Ga boš preverila in če kaj ne bo jasno, se beremo takrat! Vso srečo! lp
LARISA
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a LARISA »

Se pravi "normiranci" ne oddajajajo niti davčni obračun Dursu, niti izkazov Ajpesu?!

Prosim samo za potrditev ali prav razmišljam: če ne vodi poslovnih knjig ne more narediti navedenih poročil!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Zavezanci, ki opravljajo dejavnost in ugotavljajo davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov NE ODDAJO ničesar: ne davčni obračun, ne Ajpes-u (bilance stanje, izkaza poslovnega izida). Res je tudi, da ne vodijo poslovnih knjig (morajo le evidenco izdanih faktur, register osnovnih sredstev in evidence povezane z DDV-jem, če so zavezanci).

Zavezacni, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov pa sestavljajo za davčne potrebe DAVČNI OBRAČUN, za javno objavo pa so zavezani poslati AJPESu bilanco stanja, izkaz poslovnega izida.

lp
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Točno tako.
DURS tako ali tako dobi že med letom podatke od izplačevalcev o višini dohodkov in višini akontacije dohodnine. Na koncu leta pa še kontrolne podatke za dohodnino. Zato pa normirancem "tržejo" akontacijo dohodnine pri vsakem plačilu...
Odgovori