Lastnik podjetja-plača

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Lastnik podjetja-plača

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Sem že prebirala na forumu, je bilo dosti napisanega o tem, vendar bi rada rešila dilemo, ker imam zdaj takšen primer.
Ustanovitelj firme, edini lastnik in direktor tega podjetja. Zanima me, na kakšen način se prijaviv zavarovanje.Ali pod zavarovanje 040, in obračunava prispevke, pa izplačuje po pogodbi o poslovodenju ali je obvezno, da se prijavi pod 001 pod redno del.razmerje in si izplačuje plačo. Zanima me, ali je določeno, kako mora biti prijavljen ali se lahko prijavi kako hoče??

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
mincek
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mincek »

Pod 01 se naj v vašem primeru sploh ne bi mogel prijaviti, čeprav sem pred nekaj časa na forumu prebrala, da se je nekaterim uspelo prijaviti pod 01, kljub temu, da so bili lastniki in poslovodne osebe obenem in nikjer drugje zaposleni.
Mincek
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Še kakšno mnenje prosim...

lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Lastnik enoosebne družbe, ki je hkrati poslovodna oseba, se obvezno zavaruje z zavarovalno podlago 040. Prispevke plačuje od zavarovalne osnove, ki ne sme biti manjša od najnižje pokojninske osnove. Ta je od 01.11.2008 dalje bruto 796,61. Davčnemu organu predložite obrazec OPSVL.

"plačo" si izplačuje preko pogodbe o poslovodenju. Pri pogodbi o poslovodenju obračunate le akontacijo dohodnine, pri čemer upoštevate tudi splošno olajšavo.

V naslednjem poslovnem/koledarskem letu se osnova za prispevke spremeni, in sicer: je osnova dohodek iz poslovodenja (zneski iz izplačane poslovodne pogodbe) iz informativnega izračuna dohodnine.

lp
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

vplačevanje prispevkov za lastnike

Odgovor Napisal/-a vesnak »

ali mi lahko kdo prosim pove kje piše na katere vplačilne račune se plačujejo prispevki za lastnike zasebnih podjetij (šifra 040) in ali se res uporabljajo isto konti pri sklicih kot za s.p.? (npr.2020+2021+2022) ter je sklic sestavljen iz davčne številke lastnika podjetja?

namreč na dursu nekateri referentje pravijo, da so TRRji isti kot za d.o.o. (tako smo delali v letu 2008) - ne zasledim pa nikjer zakonske osnove glede plačevanja

kako boste drugi plačevali?? :? :?
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Pri oddaji obrazca preko e-davkov se vam izpišejo računi in sklici.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

jaz žal ne najdem nikjer obrazca za obračun prispevkov za lastnike zasebnih podjetij pa imam vsa pooblastila na PODO - mi prosim zaupate kje ste ga vi našli?
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

moral bi biti v isti rubriki kot so REK obrazci....
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

ja, jaz ga nimam in kakor sem brala, ga tudi noben nima, ker naj bi bil šele z današnjo nadgradnjo narejen, tako, da mi ni jasno kje ga vi vidite?

jaz imam narejena vsa pooblastila za oddajanje vseh obrazcev! razen, če so kaj zamočili na dursu
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

ne pravim da ga vidim, ker nimam takih primerov, če pa piše, da bo po današnji nadgradnji, pa počakajte do jutri.
Naty

mansu1
Super računovodja
Super računovodja

slovan napisal/-a:Lastnik enoosebne družbe, ki je hkrati poslovodna oseba, se obvezno zavaruje z zavarovalno podlago 040. Prispevke plačuje od zavarovalne osnove, ki ne sme biti manjša od najnižje pokojninske osnove. Ta je od 01.11.2008 dalje bruto 796,61. Davčnemu organu predložite obrazec OPSVL.

"plačo" si izplačuje preko pogodbe o poslovodenju. Pri pogodbi o poslovodenju obračunate le akontacijo dohodnine, pri čemer upoštevate tudi splošno olajšavo.

V naslednjem poslovnem/koledarskem letu se osnova za prispevke spremeni, in sicer: je osnova dohodek iz poslovodenja (zneski iz izplačane poslovodne pogodbe) iz informativnega izračuna dohodnine.

lp
Za obračun prispevkov je en obrazec. Kaj pa za izplačilo po pogodbi o poslovodenju, se odda rek-1 obrazec, šifra za vodenje poslovnega objekta??' Ker tam pa izračuna 6% prispevke ,..ne pusti brez tega.. Ali se za to oddaja kakšen drug obrazec??

lp
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

slovan napisal/-a:Lastnik enoosebne družbe, ki je hkrati poslovodna oseba, se obvezno zavaruje z zavarovalno podlago 040. Prispevke plačuje od zavarovalne osnove, ki ne sme biti manjša od najnižje pokojninske osnove. Ta je od 01.11.2008 dalje bruto 796,61. Davčnemu organu predložite obrazec OPSVL.

lp
Za obračun prispevkov je en obrazec. Kaj pa za izplačilo po pogodbi o poslovodenju, se odda rek-1 obrazec, šifra za vodenje poslovnega objekta??' Ker tam pa izračuna 6% prispevke ,..ne pusti brez tega.. Ali se za to oddaja kakšen drug obrazec??

lp
Odgovori