Sem s.p. in sicer nameravam kupiti kombinirano vozilo kombi 8+1, ki se bo uporabljal izključno za prevoz osnovnošolskih otrok.
Ali sem upravičen do vračila ddv-ja, sem davčni zavezanec.
Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor
Vračilo ddv-ja pri nakupu kombiniranega vozila
Moderator: Mirko Zbačnik
-
febo
Po 66. čl ZDDV-1 se za osebne avtomobile ne sme odbijati DDV. Kaj je osebni avtomobil določa 106. člen P-ZDDV-1 :
(Osebni avtomobili)
(1) Osebni avtomobili iz točke a) 66. člena ZDDV-1 so motorna vozila pod tarifno oznako KN 8703, konstruirana predvsem za prevoz ljudi, vključno z motornimi vozili za kombiniran prevoz ljudi in blaga (npr. tip »karavan«, »kombi« itd.) in dirkalni avtomobili.
(2) Motorno vozilo, ki je izpeljanka vozila iz prejšnjega odstavka, ki ga je proizvajalec homologiral kot tovorno vozilo, se ne šteje za osebni avtomobil.
Preverite podatke za vozilo, če je homologirano kot tovorno imate pravico odbijati, če ni pa ne.
Lp

(Osebni avtomobili)
(1) Osebni avtomobili iz točke a) 66. člena ZDDV-1 so motorna vozila pod tarifno oznako KN 8703, konstruirana predvsem za prevoz ljudi, vključno z motornimi vozili za kombiniran prevoz ljudi in blaga (npr. tip »karavan«, »kombi« itd.) in dirkalni avtomobili.
(2) Motorno vozilo, ki je izpeljanka vozila iz prejšnjega odstavka, ki ga je proizvajalec homologiral kot tovorno vozilo, se ne šteje za osebni avtomobil.
Preverite podatke za vozilo, če je homologirano kot tovorno imate pravico odbijati, če ni pa ne.
Lp
[quote="febo"]Preverite podatke za vozilo, če je homologirano kot tovorno imate pravico odbijati, če ni pa ne. quote]
V tem primeru zagotovo ne gre za tovorno vozilo - za prevoz šolskih otrok.
Vprašanje je samo, ali se šteje prevoz šolskih otrok kot javni ali posebni linijski prevoz ?
Po 66.čl. se DDV lahko odbija od kombiniranih vozil za opravljanje dejavnosti javnega linijskega in posebnega linijskega prevoza.
lp
V tem primeru zagotovo ne gre za tovorno vozilo - za prevoz šolskih otrok.
Vprašanje je samo, ali se šteje prevoz šolskih otrok kot javni ali posebni linijski prevoz ?
Po 66.čl. se DDV lahko odbija od kombiniranih vozil za opravljanje dejavnosti javnega linijskega in posebnega linijskega prevoza.
lp