Izplačilo plače preko blagajne - nujno

Moderator: Mirko Zbačnik

bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Izplačilo plače preko blagajne - nujno

Odgovor Napisal/-a bojča »

Ali lahko zaposlenemu izplačamo plačo preko blagajne?
Imam primer ko ima zaposleni izvršbe iz Sodišča in mu pri plači že odtegujeo do minimuma te izvršbe tako, da dobi ven samo 425 € kar je po zakonu ostalo nakažemo za izvršbe. Poleg plače 425 € mu izplačamo še malico in prevoz.
Ker pa je Sodišče poslalo tudi na njegovo banko Izvršbe mu na banki ne izplačajo zneska za malico in prevoz, če se vse nakaže na njegov TRR.
Problem pa je v tem, da mu mi zakonsko že odtegujemo pri plači izvršbe, vendar ima iste izvršbe kot tukaj tudi na banki.
Saj sploh n e more živeti če hoče tekoče stroške poplačati ker nič ne dobi na banki.Oni mu izplačajo samo 450 €.
Res se mudi z odgovorom in prosim vse da mi pomagate kaj naj naredim.
Hvala :cry:
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

V bistvu gre za to, da veste za izvršbe, saj so bile te poslane tako vam kot tudi banki in mu praviloma plače ne morete izplačati v gotovini. Je pa bistveno vprašanje nekaj drugega. Ne moreta iz naslova iste izvršbe odtegovati dva:
- ali vi odtegnete do dovoljenega zneska ali
- pa izvršbe odtegne od prilivov na TRR banka.

lp
bejba
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bejba »

slovan napisal/-a:V bistvu gre za to, da veste za izvršbe, saj so bile te poslane tako vam kot tudi banki in mu praviloma plače ne morete izplačati v gotovini. Je pa bistveno vprašanje nekaj drugega. Ne moreta iz naslova iste izvršbe odtegovati dva:
- ali vi odtegnete do dovoljenega zneska ali
- pa izvršbe odtegne od prilivov na TRR banka.

lp
VEDNO odtegujeta dva isto izvršbo, če pride izvršba in na banko in v podjetje. ali je prav ali ni ne vem, vendar je taka praksa.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pa kje je logika:
- imam izvršbo na denarne prejemke oziroma na plačo v višini 100 enot...
- izvršbo prejme podjetje in odtegne od plače 100 enot (recimo, da mu plača to dopušča);
- in nato še banka iz priliva na TRR ----

V enem mesecu dva obroka......

lp
bejba
Računovodja
Računovodja

slovan napisal/-a:Pa kje je logika:
- imam izvršbo na denarne prejemke oziroma na plačo v višini 100 enot...
- izvršbo prejme podjetje in odtegne od plače 100 enot (recimo, da mu plača to dopušča);
- in nato še banka iz priliva na TRR ----

V enem mesecu dva obroka......

lp
banka NIMA logike

od plače se odtrga dejansko 100 enot in daš na banko pač kolikor ostane. znesek je nekaj nad 400€. banka pa potem do mislim da 380 ali 390€ vzame še razliko. tako, da dejansko ostane samo tistih predpisanih bančnih cca 390€.

grozljivka, ampak kdo je delavcu kriv, da je do izvršbe prišlo?? ne banka in tudi delodajalec ne....

pri s.p.-ju bi pa moralo ravnotako ostati na mesec tistih predpisanih cca 390€ pa jih ne. banka enostavno pobere vse in jih ne briga ali lahko kdo preživi ali ne.

to je pač KRUTA REALNOST.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Če se malo vmešam od zunaj - izven prakse:

1.) če res isto izvršbo izvršujeta dva (delodajalec in banka), je edina rešitev, da mu nič ne izplačujete na banko, temveč mu izplačate, kolikor mu smete - v gotovini.

2.) obenem se mi zdi, da najbrž ne delate prav?
Kolikor sem prebiral tovrstne izkušnje, morate zaseči tudi potne stroške itd. Izvršba naj bi veljala za vse prejemke (razen izrecnih izjem - socialne pomoči ip) in od vseh prejemkov skupaj mu lahko izplačate zakonski minimum.
lp
bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a bojča »

"starči" kje naj preberem da moramo tudi malico in prevoz odtegovati.
Mislim da ne, ker potem ne more niti jesti in plačevati tekoče stroške.

Jaz sem našla tole kjer piše, da ni potrebno izplačevati plačo na TRR.
Pravna podlaga:
Zakon o davčnem postopku 3. točka 67. člen
P R A V I L N I K o primerih, v katerih se plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila ne nakazujejo na transakcijske račune 2. člen (UL.140/2004)
Zakon o dohodnini 25. člen

Ima še kdo kako mnenje o tem.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Pred časom je nekdo na forum prilimal sodbo, v kateri je utemeljeno, da izršba seže na vse terjatve, ki jih ima zaposleni do firme, ne samo na plačo.
bejba
Računovodja
Računovodja

kaj in koliko odtrgat vam piše v izvršbi, ki jo izvršujete.
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Zadnje čase se tudi jaz vsak mesec ubadam z izvršbami. Ravno berem:
"Dolžnikovemu dolžniku se nalaga, da rubi do dveh tretjin plače dolžnika, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini minimalne plače ..."
Nekaj podobnega pa piše tudi v ZIZ.
Isti sklep pa je bil poslan tudi na 18 bank in rubežu.
Pred kratkim sem delala uslugo delavcu in sem klicala na sodišče - pa so rekli, da se morata delodajalec in banka sama dogovorit kdo bo koliko odtegnil. Ko sem želela pridobiti od banke podatke o tem koliko so mu že odtegnili, so pa rekli, da teh mi podatkov ne morejo dati - zaradi varovanja podatkov. Govorila sem tudi z enim od odvetnikov, ki mi je rekel, da tako pač je - mi smo dolžni izpolniti sklep, ki smo ga dobili, banka pa tudi, lahko pa še rubež.
Iz zanesljivih virov pa vem, da rubež nič ne sprašuje, samo rubi, celo če
rubljena stvar ni last dolžnika (primer: za cca 400 € so rubili traktror, ki ga je sosed slučajno pustil na sosedovem dvorišču - ker ni bilo nikogar doma si je rubež enostavno zapisar reg. št.).
Po izkušnjah pa vem, da imajo nekateri (Zavarovalnice, Mobitel), res skrb in ustavijo postopek takoj ko dobijo poravnan znesek, preveč nakazan znesek pa vrnejo.
slava
bejba
Računovodja
Računovodja

slava v primeru večih naslovov za izvršbo po novem pošiljajo vsem naenkrat (no tako je že nekaj časa). včasih je bil vrstni red. vas kot dolžnikovega dolžnika nič ne briga ali so se vsedli še na kaj drugega, saj se lahko upnik vsede na vaš TRR, ker kao niste izpolnjevali sklepa.

vi se držite tistega, kar vam piše v sklepu in se tiče vas.
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Saj tako tudi delam. Se pa strinjam z go. Slovan, da tu ni logike.
Težko pa je razložiti tudi delavcu, ki pride k meni in pravi, da so mu že vse ptegnili z TRR, preklica pa še ni!
slava
Odgovori