KNJIŽENJE DOPLAČILA DDV in os
Moderator: Mirko Zbačnik
KNJIŽENJE DOPLAČILA DDV in os
Doplačala sem ddv (izven mesečnih zneskov)-te mi knjiži avtomatsko, kam knjižim ddv plačilo namreč knjižim na 260009/1100, to pa knjižim na obv. /260009 in kateri konto?
Če smo izločili os iz uporabe moram to knjižiti ali le knjižim amortizacijo ob koncu leta?
Hvala
Če smo izločili os iz uporabe moram to knjižiti ali le knjižim amortizacijo ob koncu leta?
Hvala
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Za kakšno doplačilo gre, a mi lahko naveste, na osnovi česa je nastala dodatna obveznost. Če sem prav razumel, ne gre za plačilo ob rednem obračunu DDV.
Na splošno gre DDV takole:
PS.: Obvezna je uporaba trimestnih kontov, zato se lahko analitike malce razlikujejo. Jaz sem jih tu le imenoval, za nalaitike pa napravil ... )
DDV od izanih računov gre na 260.. - nastanek obveznosti;
DDV od prejetih računov na 160.. - nastanek terjatve.
Če je obveznost večja od terjatev, to oblikojem na analitiki 260, npr.: 26008. Mesečno preneem (zaprem) konta 160.. in 260..) s tem, da jih prenesem na konto 26008. Nastane saldo, ki se zapre z plačilom.
Če je terjatev več, prenesem na terjateve 160008 (npr.), saldo predstavlja prenos iz predhodnega obdobja ali preplačilo DDV-ja.
Na splošno gre DDV takole:
PS.: Obvezna je uporaba trimestnih kontov, zato se lahko analitike malce razlikujejo. Jaz sem jih tu le imenoval, za nalaitike pa napravil ... )
DDV od izanih računov gre na 260.. - nastanek obveznosti;
DDV od prejetih računov na 160.. - nastanek terjatve.
Če je obveznost večja od terjatev, to oblikojem na analitiki 260, npr.: 26008. Mesečno preneem (zaprem) konta 160.. in 260..) s tem, da jih prenesem na konto 26008. Nastane saldo, ki se zapre z plačilom.
Če je terjatev več, prenesem na terjateve 160008 (npr.), saldo predstavlja prenos iz predhodnega obdobja ali preplačilo DDV-ja.
gre za to da sem v prejšnjih mesecih napačno odbila ddv in sem ga zdaj doplačala in zato me zanima kam naj to knjižim namreč ko sem plačala se je knjižilo 260009/1100, kak pa nasprotno knjižim ?/260009-ta konto pod ? mi namreč manjka je to konto 260020? Drugače pa meni ves ddv knjiži avtomasko tako da se to niti ne poglabljam. Bom prenašala iz konte na konte konec leta.
Kaj pa glede os?
za elektrik
Kaj pa glede os?
za elektrik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Poknjižit je treba izločitev in amortizacijo tega OS. Kdaj to napravite? V bistvu naj bi si dogodki kronološko in stvarno sledili tudi v klavni knjigi. Kako boste knjižili amortizacijo, je pa v veliki meri odvisno od vašega programa in možnosti. Kajti če OS izločit (izbrišete) iz evidence, se lahko zgodi, da izgubite podatke o njem, med drugim tudi o amorizaciji. Verjetno imate možnost datumsko prekinit amortizacijo .... . Predvsem je pa važno, da kaj ne izpustite!
Načelno, če bi delali knjižbe ročno, bi to naredili sedaj. Če vam zadostuje, lahko amortizacijo poknižite konec leta.
Izločitev OS v glavni knjigi pa kar poknjižite. Anlitike in glavna knjiga morajo "štimat".
Glede DDV-ja se strinajm z Magdaleno. Če DDV-ja ne odbijete, morate med stroške knjižiti tudi tega. Poglejte, kam ste knjižili omenjeno fakturo in preknjižite.
Mirko
Načelno, če bi delali knjižbe ročno, bi to naredili sedaj. Če vam zadostuje, lahko amortizacijo poknižite konec leta.
Izločitev OS v glavni knjigi pa kar poknjižite. Anlitike in glavna knjiga morajo "štimat".
Glede DDV-ja se strinajm z Magdaleno. Če DDV-ja ne odbijete, morate med stroške knjižiti tudi tega. Poglejte, kam ste knjižili omenjeno fakturo in preknjižite.
Mirko
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Pazlijvo poglejte knjiženja, ki sem vam jih navedel.
Če ste obračunali amortizacijo, ste letos povečali konto /050 430/.
Ko ste dali neodpisano vfrednost na odhodke (050/ /720), imate debet konta 040 in kredit konta 050 enak.
Likvidacijo (uničenje) OS knižimo tako, da med seboj zapremo konta 040 in 050 (/040 050/). Saldo obej je sedaj 0. To je to.
Priporočam vam, da si na Zvezi računofovodji finančnikov in revizorjev Slovenije še Kontni načrt in ponazoritve knjiženj za gospodarske družbe, zelo vam ga priporočam. Žal številke 9-10/2002 ni več na zalogi.
Opravičijem se, če je nekoliko reklame, a brez omenjenih čtiv ne gre v našem poslu.
Mirko
Če ste obračunali amortizacijo, ste letos povečali konto /050 430/.
Ko ste dali neodpisano vfrednost na odhodke (050/ /720), imate debet konta 040 in kredit konta 050 enak.
Likvidacijo (uničenje) OS knižimo tako, da med seboj zapremo konta 040 in 050 (/040 050/). Saldo obej je sedaj 0. To je to.
Priporočam vam, da si na Zvezi računofovodji finančnikov in revizorjev Slovenije še Kontni načrt in ponazoritve knjiženj za gospodarske družbe, zelo vam ga priporočam. Žal številke 9-10/2002 ni več na zalogi.
Opravičijem se, če je nekoliko reklame, a brez omenjenih čtiv ne gre v našem poslu.
Mirko