Ddv v zr

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
uni
Super računovodja
Super računovodja

Ddv v zr

Odgovor Napisal/-a uni »

Na podlagi prometa v letu 2008 smo kupcu v začetku januarja izstavili dobropis za l.2008, terjatev do kupca zmanjšali v letu 2008,pravtako prihodke;
dobropis smo dobili potrjen v januarju-tako si bomo tudi ddv "odbijali" oz.ga bomo upoštevali pri obračunu za januar 2009.
Kako pa ta ddv izkažemo v BS? glede na to, da smo dobropis zajeli v letu 2008,imam sedaj znesek ddv iz tega dobropisa na kontu 26000, in sicer kot storno na kredit(oz.saldo na debetni strani). Ker na tem kontu ob koncu leta nimam nič, izkazujem le ta znesek.
Torej mi znesek ddv iz tega dobropisa na dan 31.12. zmanjša obveznost,ki jo imam knjiženo na kontu 2608.
Rada bi samo preverila, ali je tako prav, ali moram narediti kako preknjižbo in izkazati drugače?
Da lahko začnem z ZR-me že kar malo stiska,ko vidim da ste vsi že daleč v prilogah.Hvala za pomoč in čim bolj uspešno delo vsem skupaj želim.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Lepo prosim za pomoč.Upam, da nis tvar v tem,da nisem jasno napisala, kaj me muči.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Se opravičjem,da malo sitnarim-ampak leo prosim ,če mi lahko kdo nasvet, da bi naredila še preknjižbo,če je potrebna ,in začela z bilnaco.
Pa hvala za pomoč.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Jaz bi ta DDV prenesla na 16.

Mirjana
Capyka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Capyka »

Isti problem, sem pa kar pustila na 26. Menim, da ni smiselno preknjiževati. Drugače je pa v primeru minusa na trrju, to je pa potrebno preknjižiti. :)

lp
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Hvala obema.Vendar pa imam sedaj dve različni mnenji..tako da csem še zmeraj na istem...lahko še kdo utenelji nagibanje k eni ali drugi varianti? saj tretja tako ni.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Dejstvo je da na kontih 26 ne morete izkazovati debetnega salda, če pa ga že, pa ga morate vsaj v BS izkazati med terjatvami. Lahko ga tudi preknjižite, ampak ga morate ob otvoritvi spet nazaj na 26, ker drugače vam nadaljnja knjiženja ne bodo štimala.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Saj na skupini 26 ne izkazujemo debetnega salda, ampak kreditnega: ker je debetni saldo(samo 48 eur) samo na analitiki,kontu 2601-obračunani ddv 20% davčnim zavezancem, na 2608-obveznost za plačilo ddv pa na kreditni strani npr.1648 eur, tako da je saldo na skupini 26 še vedno na kreditni starni ,1600 eur.
Ali potem lahko pustim,kot imam knjiženo, gledfe na to da se stanje posameznega konta v bilanci ne izkazuje?
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Ja če pa sumarno ni debetnega salda, potem pa pustite, ni nobene panike, pa še cifra je majhna.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Odgovori