Prejeti računi iz tretjih držav (ZDA, HR,...) in DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Harmon
Začetnik
Začetnik

Prejeti računi iz tretjih držav (ZDA, HR,...) in DDV

Odgovor Napisal/-a Harmon »

Pozdravljeni,

Zanima me, kako je s knjiženjem računov prejetih iz tretjih držav za opravljene elektronske storitve, ki so po 29.čl. ZDDV-1 obdavčene.
Ali gre v tem primeru za samoobdavčitev, davka pa si ni mogoče povrniti, ker država ni članica EU?
Ali se v tem primeru samoobdavčitev knjiži 489/260 (davčno nepriznan strošek / obveznosti za DDV 20%)?

Hvala za pomoč in lep pozdrav.
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

Z storitve iz 29. čl. ZDDV-1 pravite samoobdavčitev in lahko uveljavljate vstopni DDV.

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
Harmon
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Harmon »

Sem mislil, da je možno vstopni DDV uveljavljati samo v primeru uvoza blaga in storitev iz držav EU in v primeru uvoza iz tretjih držav, kjer prejmeš ECL, na kateri je zapisan DDV?
V čem je potem smisel samoobdavčitve?

LP
dziger
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dziger »

So em učili takole:

- lahko sta različna obdobja DDV- ponavadi kadar gre za blago (npr. če prejmeš samo račun, blago pa kasneje v naslednjem ddv obdobju)
- nekatera podjetja niso upravičena do uvleljavljanja 100% ddv

...naj me popravi kdo!
lp
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Ali pa če gre za nepriznan strošek - obračunaš in plačaš DDV državi kot izstopni, vstopnega pa si ne smeš odbijat.

Mirjana
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

Smisel samoobdavčitve je, da namesto Vašega dobavitelja obračunate DDV v Sloveniji, po slovenskih predpisih. To avtomatično ne pomeni da lahko uveljavljate vstopni DDV. Predhodnika sta že naštela nekaj od primerov. Kot prejemnik storitve iz 29. člena, imate pravico do uveljavitve vstpnega DDV ko prejmete račun dobavitelja. ECL je vezan za uvoz blaga. Za storitve ni ECL, zato opravite samoobdavčitev kot prejemnik stoiritve.

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
Odgovori