Obračun ddv-ja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
februar
Začetnik
Začetnik

Obračun ddv-ja

Odgovor Napisal/-a februar »

Februarja 2008 sem postal davčni zavezanec.
Obračun ddv-ja sem oddajal vsak mesec.
Kako je z obračunom ddv-ja vletu 2009?
Vem, da so tudi tri in šestmesečni obračuni ddv-ja?
Ali mi lahko kdo bolj natančno razloži, za kaj gre pri tej stvari?
Hvala
roki
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a roki »

6-mesečnih obračunov že od lanskega leta ni več, pač so pa 3-mesečni in mesečni.
Mesečni zavezanec za DDV postanete, če ste imeli v preteklem letu 210.000,00 eur prometa, drugače ste 3-mesečni zavezanec.

LP
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

12 mesečna "poskusna doba" se Vam izteče s koncem januarja. Še za februar in marec imate mesečne obračune, od 1.4. naprej pa boste trimesečnik (razen pri letnem prometu preko 210 000 E). lp
februar
Začetnik
Začetnik

Najlepša hvala, ravno to sem se spraševal, ker sem šel gledat v ZDDV-1, 89. člen, kjer piše 12 mesecev, se pravi, da se januar 09 šteje še v "poskusno dobo". Spraševal sem se, kako potem pridem na tromesečje in kot, da ste mi brali misli. Hvala za odgovor še enkrat.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

A se "poiskusna" mesečna doba ne izteče šele s 31. 12. v letu, ko "dopolnite" eno leto? Torej boste enomesečni zavezanec za DDV še celo leto?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
starči
Super računovodja
Super računovodja

Dvakrat ne. lp
bejba
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bejba »

starči do 31.12.2008 je bilo tako kot je napisal Mirko. Lahko, pa da je kaj drugače sedaj :nevem:
konkreten primer: DDV zavezanec je postal februarja 2007 in bil mesečni do 31.12.2008. še pisala sem na forumu, kako mi ne da novega DDV-O obrazca ampak imam samo december 2008. :wink:
februar
Začetnik
Začetnik

bejba: se pravi, da bom še celo leto mesečni zavezanec za obračun ddv-ja.
Bodo e-davki sami "vedeli", kdaj bom postal trimesečni, in mi ponudili potem pravilni datum? Kako pa bodo e-davki vedeli, koliko prometa bom imel 2009 (ne dosegam meje 210.000 eur), da bi postal leta 2010 trimesečni zavezanec (obdobje jan.-mar.2010)?
bejba
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bejba »

pojdite na e-davke in odprite DDV-O. poglejte katero obdobje vam "ponudi". Če vam december 2008 potem ste že tromesečni zavezanec in je sprememba in ima starči prav. vkolikor vam ponudi normalno januar 2009, ste še vedno mesečni.

tako bo najlažje in najhitreje :lol:

pa še opozorilo. za DDV se gleda 12 mesecev, ki niso poslovno leto!! torej npr. 1.februar 2008-31.1.2009
starči
Super računovodja
Super računovodja

...In če vas imajo e-davki še vedno za mesečnika, pokličite referenta, kajti morate biti trimesečnik.

Pojasnilo DURS, št. 4230-270/2007, 13. 9. 2007 !!!!!

Zaradi več vprašanj v zvezi s spremembo davčnega obdobja pri davčnih zavezancih, katerih davčno obdobje je bilo v prvih 12 mesecih koledarski mesec ne glede na vrednost pričakovanega prometa, pojasnjujemo:

Na podlagi določbe drugega odstavka 89. člena Zakona o davku na dodano vrednost - ZDDV-1 (UL RS, št. 117/06 in 52/07) je davčno obdobje za davčne zavezance, ki v preteklem koledarskem letu niso presegli obdavčljivega prometa blaga ali storitev v vrednosti 210.000 evrov, koledarsko trimesečje. Obdavčljivi promet blaga oziroma storitev v skladu s sedmim odstavkom istega člena je promet, izkazan v obračunih DDV-O v preteklem koledarskem letu.

Omenjena ureditev se uporablja tudi za davčne zavezance, ki so pridobili identifikacijsko številko za DDV med koledarskim letom in jim je prehodno obdobje 12 mesecev obveznega mesečnega davčnega obdobja poteklo med koledarskim letom.

Tako se davčnemu zavezancu, ki mu je poteklo prehodno obdobje 12 mesecev obveznega mesečnega davčnega obdobja med koledarskim letom in katerega obdavčljivi promet, kakršen je izkazan v obračunih DDV za preteklo koledarsko leto, ne presega 210.000 evrov, prvo koledarsko trimesečje začne s prvim trimesečjem, ki sledi mesecu, v katerem je bilo končano obdobje prvih 12 mesecev.

Če se na primer obdobje prvih 12 mesecev identifikacije konča z aprilom 2007, se ob izpolnjenih pogojih glede višine obdavčljivega prometa, prikazanega v obračunih DDV-O v preteklem koledarskem letu, prvo koledarsko trimesečje davčnemu zavezancu začne z julijem 2007. Če pa se obdobje prvih 12 mesecev identifikacije konča z oktobrom 2007, se prvo koledarsko trimesečje za davčnega zavezanca začne z januarjem 2008.

Torej to velja že več kot leto. lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz imam tudi dve podobni stranki, ki sta postali DDV zavezanci lansko leto. Še vedno sta mesečni zavezanki in pri obeh mi ponudi obdobje 1. 1. do 31. 1. januar 2009. :spomezik: Torej pričakujem, da se bo obdobje izteklo tekom tega leta.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
tomi1
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a tomi1 »

Iz lastne izkušnje vam povem da boste še celo leto 2009 mesečni zavezanec za ddv.
Odgovori