Kont0 932

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
esa.k
Nov član
Nov član
Kraj: MARIBOR

Kont0 932

Odgovor Napisal/-a esa.k »

Prosim, če mi lahko kdo pove, kako je s kontom 932 konec leta.
Knjižbe čez leto:

akont.doh. 932/264
plačilo 264/110 ali 920

Kako pa je konec leta? Ali pustim stanje na tem kontu in se to stanje z leti povečuje ali pa to preknjižim kam drugam in so potem na tem kontu samo akontacije tekočega leta?

Hvala za pomoč.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Konto 932 zmanjšuje dobiček na kontu 930. Če gledate skupino 93, vidite neto dobiček podjetnika. Na 264 pa oblikujete kratkotočno obveznost, ki nastane ob obračunu davka. Z 920 bi zapirali, če bi davek plačali z vašega osebnega računa, ali z goovino na bančnem okencu, kot pretok iz gospodinjstva, drugače je 110.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
esa.k
Nov član
Nov član
Kraj: MARIBOR

Odgovor Napisal/-a esa.k »

Torej je pravilno tako, da pustim stanje na 932, da nikamor ne preknjižim? Na forumu sem nekje zasledila, da nekateri preknjižijo iz konta 932 na drugi konto skupine 9, zato da imajo saldo tekočega leta. Saldo kontov 90-93 je pa tako podjetnikov dohodek.

Glede plačila pa mi je jasno.

Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

To je verjetno zato, ker v podjetnikovi bilanci stanja podjetnikov kapital izkazujemo kle z eno postavko in je zato zmotno mišljenje, da morajo to tudi dejansko poknjižit. Gre za popolnoma različe vsebine kontov.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori