Kapitalski dobički, IFI, obresti od depozitov - do 2.3.2009

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
capa1
Računovodja
Računovodja

Kapitalski dobički, IFI, obresti od depozitov - do 2.3.2009

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Podjetje d.o.o. je v letu 2008 izplačalo direktorju dividendo ( dobiček iz preteklih let), ki se je pri REK-2 izkazal kot vrsta dohodka 1920 in plačal 20% cedularni davek. To poročanje je podjetje podalo Dursu tudi preko poročil o dohodnini - VIRODIV, oznaka 5700 dividende.

Zdaj pa me je panika :ssok: - ali mora direktor, ki je prejel ta dobiček še sam osebno poročati o tem do konec februarja pri napovedih o kapitalskih dobičkih?

Jaz menim, da ne, saj je že plačal dokončni davek na to izplačilo.
Vseeno prosim brihtne glavce,če veste kaj o tem, da mi čimprej poveste.

Mi že teče voda v grlo..... :drinkers: !!!!
Hvala
LP
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Dividenda ni kapitalski dobiček. Ta nastane pri prodaji vrednostnih papirjev, deležev, ......
Torej brez panike. Iz naslova dividend ne prijavlja ničesar, saj je že plačal kar je gospodovega!

lp
capa1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Uhh! Kaj bi brez vas!

Hvala, zdaj grem pa v miru naprej delat bilance. Lep dan še naprej!
LP
CLARISA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a CLARISA »

Pozdravljeni,
firma je prodala delež, sedaj me pa zanima kaj moram oddati na durs, da ne bom kaj spregledala :sneodobren:
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Firma je prodala delež (premalo ste definirali vprašanje??)?
- A je imela delež v pravni osebi (evidentirano kot finančno naložbo??) = učinek prodaje se odrazi v prihodkih/odhodkih pravne osebe..
- lastni delež?? učinek prodaje se odrazi v kapitalu
- prodaja deležev družbenikov: v d.o.o. se sprememba družbenikov odrazi zgolj v imenih družbenikov na osnovnem kapitalu, transakcije so med fizičnimi osebami in te ugotavljajo kapitalske dobičke. Za potrebe obdavčitve oddajo napoved za davek od dobičkov iz kapitala.....

lp
CLARISA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Firma je imela 5% delež v pravni osebi. Potem se odrazi prodaja v prihodki/odhodkih. A je potrebno kaj oddajati na durs?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Pomeni, da je imela 5%-ni delež v drugi pravni osebi: naložbo imate vodeno v skupini 06 ali 17 in ob prodaji ugotovite učinek: izgubo ali dobiček in s tem vključite v odhodke ali prihodke ter v poslovni izid in davčno bilanco. Izguba pri prodaji vam je priznana, ker gre za odtujitev naložbe. Ker gre za promet med pravnimi osebami, ne poročate o teh transakcijah davčnemu organu.

lp
CLARISA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

SLOVAN iz srca najlepša hvala!
Odgovori