nakazilo v EU
Moderator: Mirko Zbačnik
nakazilo v EU
Pozdravljeni,
naša družba posluje s tujino in z EU. Kadar nakažemo v tujino plačamo mi vse stroške in provizije tako da dobavitelj dobi cel račun nakazan.
Kadar pa dobimo priliv iz EU (Nemčija) pa nam banka odtrga nekaj minimalnega za stroške. To sem povedala kupcu, da ne nakaže prav, da mora on nositi te stroške. Kupec se je pozanimal na svoji banki in mi sporočil, da on nima te možnosti ker gre za nakazilo v EU - torej za nakazilo iz enega TRR na drugega. On trdi, da po evropski direktivi EU 2650, ki velja od 1. 7. 2003 banke nimajo pravico zaračunati takšno visoko provizijo (kakor za tujino) temveč bi morala največ zaračunati kakor za nakazilo iz NLB na SKB npr.
Priporočil mi je, da se naj pritožim na banko in zahtevam vračilo za nazaj. On pravi, da so iste napake delale na Madžarskem in so se podjetje podale v tožbo in zmagale.
Malo butasto se mi zdi, da nekdo nakaže 200,00 EUR in moram zato 2.500,00 SIT plačati stroške????? Malo preveč za takšen majhen znesek!
Kaj pa vi mislite[?]
Bodite vsi lepo pozdravljeni,
sonja
naša družba posluje s tujino in z EU. Kadar nakažemo v tujino plačamo mi vse stroške in provizije tako da dobavitelj dobi cel račun nakazan.
Kadar pa dobimo priliv iz EU (Nemčija) pa nam banka odtrga nekaj minimalnega za stroške. To sem povedala kupcu, da ne nakaže prav, da mora on nositi te stroške. Kupec se je pozanimal na svoji banki in mi sporočil, da on nima te možnosti ker gre za nakazilo v EU - torej za nakazilo iz enega TRR na drugega. On trdi, da po evropski direktivi EU 2650, ki velja od 1. 7. 2003 banke nimajo pravico zaračunati takšno visoko provizijo (kakor za tujino) temveč bi morala največ zaračunati kakor za nakazilo iz NLB na SKB npr.
Priporočil mi je, da se naj pritožim na banko in zahtevam vračilo za nazaj. On pravi, da so iste napake delale na Madžarskem in so se podjetje podale v tožbo in zmagale.
Malo butasto se mi zdi, da nekdo nakaže 200,00 EUR in moram zato 2.500,00 SIT plačati stroške????? Malo preveč za takšen majhen znesek!
Kaj pa vi mislite[?]
Bodite vsi lepo pozdravljeni,
sonja
Mi vedno damo deljene stroške (to označiš pri nakazilu), to pomeni da mi nosimo stroške na naši banki, kupec v EU pa pri svoji banki. Kar se pa tiče nakazil iz tujine, pa morate preveriti, ker določene naše banke si med seboj ne zaračunavajo teh dodatnih privizij in potem kupca poskusite prepričati naj nakazilo pošlje na določeno banko v tujini, ki je partnersko povezana z našo.
Janika
Janika
Različne banke-različne provizije. Mogoče je treba banko menjat, 
Ni bistvene razlike cca 500 SIT, je pa razlika, če je dost malih nakazil.
Drugače pa je za zelo male zneske ugodno vrednostno pismo (mislim da je 1200 SIT + 200SIT). Pri zadnjem pošiljanju mi je uslužbenec pošte rekel, da bo pismo iz "SLO" v "D", prišlo v treh dneh, pa je to trajalo slab mesec. (pošiljala sem privat)
Ni bistvene razlike cca 500 SIT, je pa razlika, če je dost malih nakazil.
Drugače pa je za zelo male zneske ugodno vrednostno pismo (mislim da je 1200 SIT + 200SIT). Pri zadnjem pošiljanju mi je uslužbenec pošte rekel, da bo pismo iz "SLO" v "D", prišlo v treh dneh, pa je to trajalo slab mesec. (pošiljala sem privat)
Naša največja banka je napovedala, da bo dodatno zaračunavala nakazila, za katere ne bomo dali IBAN številke ali pa če bo napačna (s tem, da banka nima v programu vgrajene kontrole IBANa!!!!!!):mad:
Meni je tudi ena Nemka rekla, da je za njih nakazilo po Evropi npr v Francijo, kadar da popolno IBAN #, brez provizije. Sicer sta obe državi v Euro območju, ampak glede na to, da nas banka dodatno olušči še z razliko med nakupnim in prodajnim tečajem, bi moralo to veljati tudi za druge valute
Meni se zdi, da Evropo uporabljajo samo kadar jim pride prav
Meni je tudi ena Nemka rekla, da je za njih nakazilo po Evropi npr v Francijo, kadar da popolno IBAN #, brez provizije. Sicer sta obe državi v Euro območju, ampak glede na to, da nas banka dodatno olušči še z razliko med nakupnim in prodajnim tečajem, bi moralo to veljati tudi za druge valute
Meni se zdi, da Evropo uporabljajo samo kadar jim pride prav
Mislim, da je problem v naših bankah, ki še zmeraj mislijo, da lahko komitentom zaračunavajo poljubno visoke zneske za svoje storitve. Primer: v tujino plačujemo revije, zneski se gibljejo od 10 do 50 eur. Na eni banki so mi želeli za to zaračunati 2100 SIT kot najnižjo možno vrednost pri nakazilih v tujino, pri čemer niso želeli dveh računov od istega dobavitelja sprovesti kot eno nakazilo. Na drugi banki so želeli celih 5 tisočakov. Poskusila sem še na pošti, pa se je zataknilo že pri poskusu izračuna stroškov nakazila. No,potem pa sem se zapeljala čez "mejo" na avstrijsko pošto, kjer takšno nakazilo stane 2 (DVA!) EURA, pa še račune mi združijo, če gre za istega dobavitelja. Pa še celo prijazni so!
Evropa? Malo morgen!:mad:
Mincek
Evropa? Malo morgen!:mad:
Mincek
Najbolj je pošteno, da vsak krije stroške svoje banke. Imeli smo že problem, ker nam je stranka (na matično firmo v tujino) nakazala znesek in označila, da ne krije niti svojih stroškov. Bil je majhen znesek, tako, da nam je požrla še tisti majhen zaslužek. Po drugi strani pa nas terja firma iz tujine, ker nismo krili še njihovih stroškov pri nakazilu. Zato pravim, da naj vsak svoje krije pa bo. Baje bomo plačevali visoke provizije za nakazilo v tujino dokler ne bomo sami imeli €.