knjiženje ob izbris družbe po skrajšanem postopku

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nisem angel
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

knjiženje ob izbris družbe po skrajšanem postopku

Odgovor Napisal/-a nisem angel »

Prosila bi, če bi mi lahko kdo v grobem prikazal knjižbe na R9 ( kapital, dobiček iz preteklih let) ob izbrisu družbe iz sodnega registra po skrajšanem postopku.
Družbenik oz. lastnik je samo eden.Sklep sodišča že imamo.
Zalog in osnovnih sredstev nimamo več, obveznosti in terjatve do poslovnih partnerjev so vse poravnane. TTR Smo zaprli.
Ter še knjižbe za:
-terjatev za poračun akontacije od davka na dobiček in pa za vračilo DDV.

LP nisemangel :oops:
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Kapitalske postavke "zapiramo" s preostalimi postavkami, ki so ostale v bilanci stanja na dan prenehanja.
Na aktivi imate terjatve iz naslova davka od dohodkov pravnih oseb in vračilo DDV - kam pa boste prejeli denar, če ste zaprli TRR (mimogrede, račun se zapre, ko so opravljene vse transakcije povezave z zapiranjem d.o.o.)
Glede na to, da nimate drugih aktivnih postavk, je vsota terjatev do države enaka vsoti kapitalskih postavk. Te pa so:
- osnovni kapital
- rezerve
- preneseni poslovni izid.

Z zapiranjem se vrne osnovni kapital in izplača preneseni pozitivni rezultat ter plača akontacija dohodnine v odvisnosti od kapitalske postavke (vendar se te poslovne spremembe dogajajo po datuma sklepa o prenehanju pravne osebe) Tudi v primeru prenehanja gre za odsvojitev kapitala (94. člen Zakona o dohodnini) in ugotavljanje doseženega dobička pri odsvojitvi glede na obdobje lastništva. Dobiček prijavi davčnemu organu lastnik/lastniki sami.

lp
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Ga Slovan, a mi lahko poveste kako to izgleda v praksi?
Na kakšen način dobiš vrnjen kapital iz d.o.o.-ja?
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
slovan
Super računovodja
Super računovodja

A mislite po zapiranju družbe???
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Ja, kot ste navedli zgoraj "z zapiranjem se vrne osnovni kapital", verjetno kolikor ga ostane glede na dobičke in izgube vseh let.Zanima me kako to izgleda oz. si ne predstavljam dobro zadev, če ima nekdo npr. minus na poslovnem računu...kako pride do "svojega" kapitala?

Upam, ga. Slovan da sem bila dosti jasna pri vprašanju.
Lepo vas pozdravljam.

slovan
Super računovodja
Super računovodja

Jasno, kolikor ga ostane na dan zapiranja: če ima d.o.o. toliko preteklih izgub, da "pokrijejo" pretekle dobičke in osnovni kapital, potem je jasno, da ne more priti do vračila, saj je skupni kapital (gledano bilančno) ali negativen ali pa NIČ. Minus na poslovnem računu je lahko tudi rezultat neporavnanih terjatev, ne samo preteklih izgub.

V zgornjem primeru ima podjetje še likvidne terjatve in iz teh terjatev se potem izplača osnovni kapital in ustrezni del neizplačanih dobičkov (v tem primeru je predpostavljeno, da ni bilo preteklih izgub ).

lp
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Aha, v mojem primeru ni terjatev,razen nekaj malenkosti od države, ne obveznosti,razen nekaj do banke, kapitalska postavka je cca 1.400,00.
Lepo vas pozdravljam.

Odgovori