Samostojni podjetnik

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
simonxy
Nov član
Nov član

Samostojni podjetnik

Odgovor Napisal/-a simonxy »

Sem zaposlen vendar bi v popoldanskem času imel SP.
In sicer kot terensko delo, ker bi programiral na različnih lokacijah.
Kakšni so pogoji za to?
Ali moram delodajalca, pri katerem sem sedaj zaposlen o tem obvestiti ali to ni potrebno?
Kakšen je strošek, bral sem, da je potrebno poleg davka plačevati tudi neke druge dajatve za članarino in socialo.Zdravstveno sem že zavarovan in verjetno se ni potrebno ponovno.
Mi lahko kdo, ki ima popoldanski SP napiše kaj svojih izkušenj s tem?
maja22tt
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a maja22tt »

- lahko imate popoldanski s.p..
- stroški mesečni so CCA 5.500 + 610 SIT = dobrih šet tisočakov
- v osnovi delodajalec ne rabi vedeti (dogovorite se na davčni, da prinesete pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, s katero dokažete, da vam delodajalec plačuje prispevke)
- vendar seveda morate paziti, da niste v navzkrižju s pogodbo o zaposlitvi (če imate kakšno odškodninsko odgovornost, konkurenčno odgovornost..)

!!! Če bi kdaj vaš delodajalec preverjal na davčni, mu le-ta mora dati podatke, da imate registriran s.p.!!!

drugač pa tud na gzs.si bi vas našel pod člani

8-)
simonxy
Nov član
Nov član

hvala za informacijo, bom premislil, kaj se mi bolj splača.
Mislim, da je potem ceneje dobiti nekoga, ki ni redno zaposlen in nakazati enkrat letno ves znesek na avtorsko pogodbo - recimo 1.5 milj.Pade v najnižji davčni razred pri dohodnini, pa še baje se da tudi na avtorsko pogodbo prikazati stroške?

Izračun:
SP:
Če imam plačo v višini 5 milj bruto, gre potem SP kompletno v najvišji davčni razred in mi ostane od 1.5 milj samo še 0.9 milj - vsi stroški za SP, dobim na koncu približno ven 800.000 sit.

Avtorska pogodba:
1.5 milj - 13%(najnižji davčni razred) = 1.3 milj

Za SP bi moral nabrati letno za 1.5 milj stroškov, kar pa je verjetno zelo težko, saj moraš vsak strošek danes dokazovati.

Po mojih izračunih je torej SP popolnoma predrag.

Še vprašanje:
pri avtorski pogodbi se na začetku plača 20% ddv-ja, potem pa dobiš pri dohodnini 7% nazaj?

Hvala za vse,
Simon
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Avtorska pogodba je obdavčena s 25%. Če predvidevate, da boste imeli s popoldanskim delom 1.5mio, potem nikar ne pozabite, da imate stroške telefona, potne stroške (samo ne pozabite si jih voditi)... Po mojih izkušnjeh se da hitro nabrati polno stroškov. Dohodnina pa se določa na podlagi dobička doseženega s pridobitno dejavnostjo in ne s prihodki. Glede vračila dohodnine pa je odvisno koliko je davčna osnova in koliko akontacije je bilo plačano.

katrijn
simonxy
Nov član
Nov član

Stroški popoldanskega SP-ja znašajo približno 15.000 sit mesečno (če si sam vodim knjigovodstvo, drugače še ti stroški) in sicer članarina, invalidsko in zdravstveno zavarovanje, neodvisno od tega, da si že nekje zaposlen in da ti to plačujejo že tam. To je baje na novo in sicer zato, ker se lahko poškoduješ med opravljanjem dela za SP. Se pravi na leto je to 180.000 sit fiksnih stroškov.
Ko prideš s stroški za SP ti ponavadi baje priznajo samo polovico.
Se pravi, bi nabral za 750.000 sit stroškov (več se realno skoraj ne da).
Na koncu bi mi recimo od 1.5 milj ostal 1 milj približno, če sem izračunal pravilno?
Še vedno mi na avtorsko pogodbo ostane več, poleg tega se da tudi na to pogodbo prikazati različne stroške.
Kakšno je vaše mnenje?
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Da na avtorsko delo so trenutno priznani stroški 40%, od 1.1.2005 pa bodo samo 10%. Za s.p. pa ti priznajo vse stroške ki so nujni za opravljanje dejavnosti. Ne vem od kje vam ideja da je to samo 50%. Je pa seveda na vas da se odločite kaj se vam najbolj izplača (dobesedno).
lp,

katrijn
Rok
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Rok »

Kaj pa kilometrina, dnevnice, tega ne boste imeli nič?:)
Odgovori