davčni obračun+dohodnina pri bolniški nad 30 dni

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vodar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

davčni obračun+dohodnina pri bolniški nad 30 dni

Odgovor Napisal/-a vodar »

Pozdravljeni,

kot je iz naslova razvidno, me zanima, kako se izpolni oboje.
Konkretno:
V 2008 sem bil na bolniški več kot 30 dni. Od ZZZS sem v januarju tudi dobil izpis dohodka, ki mi je bil nakazan na osebni račun.

-Ali je potrebno v zvezi z sp- ejem karkoli izpolniti v davčnem obračunu- kar se tiče prispevkov, ki jih je plačal ZZZS?

- Ali se to plačilo od ZZZS mogoče upošteva pri lestvici za prispevke?Predvidevam da ne, pa vendarle...?

-Kaj pa dohodnina? Kaj če nisem imel nobenih drugih dohodkov- razen tega od ZZZS? Ali se bom zradi nadomestila od ZSSR uvrstil v višji doh. razred?

Upam, da nisem preveč zakompliciral in vas lepo prosim za razlago.
jonova
Začetnik
Začetnik
Kraj: JESENICE

Odgovor Napisal/-a jonova »

- izplačilo zzzs ne gre v izračun osnove za prispevke, gre pa v dohodnino bruto znesek, zmanjšan za plačane prispevke; plačana dohodnina se pa upošteva kot plačana akontacija - vendar pri dohodninski odločbi;
- v sami bilanci s.p. imate večji dobiček, ker nimate stroškov za prispevke, ki jih je izplačal ZZZS, in tudi na prvi strani vpišete le prispevke, ki ste jih sami obračunali ( torej le za ure dela )

Upam da sem bila razumljiva, lpj :spomezik:
jonova
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Jonova, a to sigurno drži? V katerem zakonu bi si lahko prebrala več o tem?
jonova
Začetnik
Začetnik
Kraj: JESENICE

Odgovor Napisal/-a jonova »

209. člen

(Določitev zavarovalnih osnov za samozaposlene zavarovance in za druge zavarovance,
ki ne prejemajo plače)

ZPIZ-1

Lotica, to je bilo tudi vprašanje na seminarju za LP, odgovor, kot sem ga že napisala; in tudi, če pogledava, ko se obračunavajo prispevki, jih sami ne obračunamo;

lep dan :spomezik:
jonova
Odgovori