Priloga 9 davčnega obračuna
Moderator: Mirko Zbačnik
Priloga 9 davčnega obračuna
Ima kdo izkušnje z uveljavljanjem olajšav za dijake na delovni praksi? V svetovalcu piše, da se izpolni tabela B priloge 9, potem se izračuna 20% povprečne plače v RS (Bruto ali neto)? Je še kakšna druga zanka - pride mi zelo visok znesek olajšave ( dijaku smo plačali za pet mesecev cca 1500 EUR, sedaj pa pride olajšave 1300). Ni nekaj najbolj logično!
To smo imeli na zadnjem seminarju in je bilo pojasnilo tako: Vzamete bruto plačo za vsak mesec posebej, ko je imel dijak pri vas delovno prakso in zračunate za vsak mesec posebej koliko je 20% od bruto plače. To seštejete in potem je lahko ta znesek davčna olajšava. Vi ste dijaku verjetno izplačali malico + nagrado. V olajšavo vam gre skupen znesek v višini 20 % od bruto plače.
Morate pa biti pazljivi pri višini davčno priznanih stroškov po uredbi: malica od 1.8.2008 na dan je 6,12 EUR, nagrada za prakso za cel mesec pa do 172,00 EUR.
Za to olajšavo morate imeti podpisano pogodbo z šolo, katero obiskuje dijak.
Morate pa biti pazljivi pri višini davčno priznanih stroškov po uredbi: malica od 1.8.2008 na dan je 6,12 EUR, nagrada za prakso za cel mesec pa do 172,00 EUR.
Za to olajšavo morate imeti podpisano pogodbo z šolo, katero obiskuje dijak.
Ja, mi smo upoštevali teh 172 eur za nagrado, malico tudi delavcem izplačujemo po uredbi, ker pa je fant oddaljen od sedeža naše firme 35 km, smo mu priznali tudi prevoz na delo. Upam, da je to v redu. Bom pa sedaj res preračunala po mesecih. Pa še nekaj je: v pogodbi s šolo je napisano, da plačuje prispevke za poškodbe pri delu šola, tako da so mi na durs dejali, da ne rabim oddajati rek obrazca. Je to prav in ali je lahko potem pri olajšavi probem, ker pač durs ni imel podatkov o izplačilu temu dijaku?