prispevki PIZ
Moderator: Mirko Zbačnik
prispevki PIZ
Lep pozdrav! Kot invalid samostojni podjetnik sem oproščen plačevanja prispevkov za PIZ oziroma jih moram nakazovat na poseben račun. Zanima me ali moram (in če lahko) odpret še en transakcijski račun zasebnika ali je to kakšen drug račun. Za pojasnilo se zahvaljujem.
Spoštovani,
Sredstva oproščenih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ni potrebno nakazovati na poseben račun, ampak vam jih naj v računovodstvu le knjižijo na posebnem kontu. Sredstva morate nato porabiti v skladu z 61. členom ZZRZI. O porabi morate tudi voditi evidenco za primer nadzora.
Takšen je bil odgovor s strani Sklada RS za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov, ki je sklep izdal. Očitno sem slabo razumel oziroma pomešal nakazovanje in knjiženje. Naj pojasnim, da sem pred kratkim začel z franšizno prodajo v trafiki; enostavno knjgovodstvo si trenutno vodim sam; moj edini prihodek je znesek za opravljene storitve, stroški pa malica, potni stroški in telefon. Zdaj pa se je zalomilo, saj ne vem kako naprej. Celo nekateri, ki so tu bolj doma mi ne znajo točno pojasnit. Mi mogoče svetujete knjigovodski servis in koliko bi mi lahko za takšno vodenje zaračunali? Hvala za prejšnji in morebiten naslednji odgovor.
Sredstva oproščenih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ni potrebno nakazovati na poseben račun, ampak vam jih naj v računovodstvu le knjižijo na posebnem kontu. Sredstva morate nato porabiti v skladu z 61. členom ZZRZI. O porabi morate tudi voditi evidenco za primer nadzora.
Takšen je bil odgovor s strani Sklada RS za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov, ki je sklep izdal. Očitno sem slabo razumel oziroma pomešal nakazovanje in knjiženje. Naj pojasnim, da sem pred kratkim začel z franšizno prodajo v trafiki; enostavno knjgovodstvo si trenutno vodim sam; moj edini prihodek je znesek za opravljene storitve, stroški pa malica, potni stroški in telefon. Zdaj pa se je zalomilo, saj ne vem kako naprej. Celo nekateri, ki so tu bolj doma mi ne znajo točno pojasnit. Mi mogoče svetujete knjigovodski servis in koliko bi mi lahko za takšno vodenje zaračunali? Hvala za prejšnji in morebiten naslednji odgovor.
Kot najprej vam moram povedati, da reklama in objavljanje imen servisov tukaj ni dovoljeno.
Sedaj verjetno ne veste, kakšne evidence voditi glede porabe sredstev. Omenjeni člen določa, za kaj sredstva lahko porabite. Verjamem, da se vsa sredstva ne morejo porabiti za opisane namene, zato jih po mojem mnenju lahko prikažete kot neporabljena. Evidenco si nastavite sami: vpisujte, koliko prispevkov ste na mesec ''prihranili'', vpisujte vse izdatke za namene iz 61. člena zakona in to je to.
Sedaj verjetno ne veste, kakšne evidence voditi glede porabe sredstev. Omenjeni člen določa, za kaj sredstva lahko porabite. Verjamem, da se vsa sredstva ne morejo porabiti za opisane namene, zato jih po mojem mnenju lahko prikažete kot neporabljena. Evidenco si nastavite sami: vpisujte, koliko prispevkov ste na mesec ''prihranili'', vpisujte vse izdatke za namene iz 61. člena zakona in to je to.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
No saj nisem mislil konkretno imena servisa ampak ali naj vodenje oddam kateremukoli servisu ali naj si vodim še naprej sam. Ampak če prav razumem je potrebno le - po domače povedano - ta sredstva vodit na papirju, sama gotovina pa ostaja na obstoječem TRR in mora biti ob morebitni kontroli ustrezen znesek na računu.
Voditi mora na papirju, kar se pa tiče gotovine, pa vam z gotovostjo ne bi vedela povedat, ali mora biti znesek na računu glede na to, da so pri s.p. možni pretoki v gospodinjstvo in obratno. Če bi jaz bila v vaši situaciji, bi šla h kakšnemu servisu samo na posvet, da vam nastavi evidenco in pove, kako je z denarjem na računu, potem pa lahko stvari spremljate sami. Če si sami vodite knjigo prihodkov in odhodkov, sem prepričana, da boste obvladali tudi to evidenco. 
Naty
Mogoče ta forum niti ni pravi, poskusit pa velja. V kiosku delam sam, nameravam pa "zaposliti" osebo za 5 ur tedensko, ter nadomeščanje v primeru dopusta... Študentsko delo mi ne odgovarja, sicer pa se dogovarjam s starejšo osebo prijavljeno na rzz in je praktično nemogoče da dobi novo zaposlitev. Zanima me kako naj uredim sodelovanje. Predvidoma bi pri meni opravila cca 380 ur letno.