Olajšava za kupljena 0s - 30 %

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Nekaj nam mora biti jasno. Olajšave lahko uveljavljamo v tistem letu, ko to dopušča zakonodaja. Za s.p.-je je to Zakon o dohodnini, ki velja od 01.01.2007 dalje. V letu 2007 olajšave ni bilo, zato tudi ne morete za to leto uveljavljati olajšave za vlaganja v osnovna sredstva, lahko pa koristite neizkoriščene olajšave iz preteklih let.

V prehodnih določbah Zakona - 147. člen: vse olajšave, ki so veljale v "starem zakonu o dohodnini", in to so: za investiranje, za zaposlovanje.... se uporabljajo do poteka rokov, ki so določeni v posameznih členih. To pomeni, da lahko podjetnik, ki v preteklih davčnih letih ni v celoti izkoristil olajšave za investiranje, le-to izkoristi v naslednjih petih davčnih letih.
Pri davčnem obračunu za leto 2007 je bila tudi Priloga 7- podatki v zvezi z olajšavo za investiranje, kamor ste vpisali vse neizkoriščene pretekle olajšave do vključno leta 2006 in morebitno koriščenje v davčnem letu 2007. Stanje teh rezervacij ste prenesli v leto 2008 in jih boste koristili v tem letu, vključno z novim oblikovanjem za leto 2008.

lp
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Tu je govora o s.p.
Kaj pa d.o.o.-lahko tudi za 2008 koristi olajšave za nabave v 2007?
Po moje ne,da pa ne bi po nepotrebnem izpustili kakšne ugodnosti,raje preverjam.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Logika koriščenja olajšav je enaka pri s.p. in d.o.o. - za nabave kupljene v letu 2008 se koristi olajšava in za nobeno drugo leto.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
tasa
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tasa »

Imam težavo z stranko, ki mi trdi ˝da za nabavo tovornega vozila do 3500 kg (lahka tovorna vozila) - EURO 4 ali 5 lahko upošteva 30% olajšave˝ - to so jim povedali v trgovini kjer so se zanimali za nakup novega vozila.
Po mojem mnenju to ne drži, vendar prosim za mnenje.

Nujno.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Zakon govori o tovornih motornih vozilih in za nabavo le-teh lahko uveljajo olajšavo za ivnestiranje, kolikor motor ustreza emisijskim zahtevam za EURO V v letu 2008 (velja tako za s.p. kot d.o.o.).

Če je omenjeno vozilo deklarirano kot tovorno motorno vozilo in izpolnjuje emisijske zahteve, potem lahko uveljavlja olajšavo.

lp
bejba
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bejba »

tasa napisal/-a:Imam težavo z stranko, ki mi trdi ˝da za nabavo tovornega vozila do 3500 kg (lahka tovorna vozila) - EURO 4 ali 5 lahko upošteva 30% olajšave˝ - to so jim povedali v trgovini kjer so se zanimali za nakup novega vozila.
Po mojem mnenju to ne drži, vendar prosim za mnenje.

Nujno.
Naj ji pokažejo potrdilo, da je ta kombi EURO IV oz EURO V. Mislim, da ga nimajo... vkolikor se motim, me prosim popravite.

popravljam se kar sama z informacijo od prodajalca, ki je sigurno prava
EURO V kombi ne obstaja. obstaja samo EURO IV.
Odgovori