Pozdravljeni!
Prosim Vas, da mi svetujete kateri priročnik je primeren za enostavno knjigovodstvo. Gre pa za dopolnilni S.P. storitvene dejavnosti - servis naprav. (nimam osnovnih sredstev, niti amortizacije) Več ali manj le prejeti in izdani računi. Nisem zavezanec za DDV.
Hvala!
J.
Kateri priročnik za enostavno knjigovodstvo?
Moderator: Mirko Zbačnik
Najlažje ti bo, če greš do enega računovodskega servisa, ki ima tudi s.p.-je in ti povedo katere knjige rabiš, ti pokažejo kaj kam vpisuješ in te opozorijo na datume, ki se jih moraš držat. plačaš pač tisto svetovalno uro, če so pošteni ti pomagajo zastonj in zveš vse kar je pomembno. Priročnik za enostavno knjigovodstvo je že malo zastarel, ker zdaj večina uporablja dvostavno, tako, da boš največ svežih informacij zvedel od nekoga, ki vodi enostavno knjigovodstvo. Imeti moraš Knjgo prihodkov in odhodkov, Knjigo prejetih računov, Knjigo izdanih računov, Knjigo drugih terjatev in obveznosti, Evidenca prenosov med podjetjem in gospodinjstvom, Potni nalogi, mislim, da je to to, če imaš le dopolnilni s.p.
priročnika iščem v knjižnicah,..vse povsod a ga ne najdem . Iščem le tak priročnik kjer so opisani vsi stolpci knjige prihodkov in odhodkov (knjigo prihodkov in odhodkov sem danes kupil)) . Našel sem samo od leta 2001.knjige za enostavno knjigovodstvo so napisali
Lucija Babič-Matko, Božena Macarol in dr. a je prestar a !!!!
Lucija Babič-Matko, Božena Macarol in dr. a je prestar a !!!!
Za zvedet osnove ni prestar, ker so osnove iste že sto let.... vmes so se spremenili samo računovodski standardi, kar pa ni bistveno (če sploh je kaj) vplivalo na enostavno knjigovodstvo.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Se strinjam za osnove (da se niso spremenile že 100 let) .
Vendar najraje imam da so opisani stolpci knjige prihodkov in odhodkov javno v kakšenem priročniku ali uradnem listu ali kaj podobnega -saj tako bi imel pisno dokazilo !!
Na računovodske servise v kopru sem se že obrnil a vsak pravi drugače (eni ne vedno, KER delajo samo z dvostavnim knjigovodstvom ; drugi povejo približno in nimajo nobene ustne izjave da se sklicuje na kakšen uradni list ali na natančen opis kakšne knjige ali priročnika).
Na računovodske standarde menite na RS39 ali kakšen drugi ??
Vendar najraje imam da so opisani stolpci knjige prihodkov in odhodkov javno v kakšenem priročniku ali uradnem listu ali kaj podobnega -saj tako bi imel pisno dokazilo !!
Na računovodske servise v kopru sem se že obrnil a vsak pravi drugače (eni ne vedno, KER delajo samo z dvostavnim knjigovodstvom ; drugi povejo približno in nimajo nobene ustne izjave da se sklicuje na kakšen uradni list ali na natančen opis kakšne knjige ali priročnika).
Na računovodske standarde menite na RS39 ali kakšen drugi ??
V knjgi prihodkov in odhodkov imate stolpce kot so stroški materiala, stroški storitev, stroški dela... to so naravne vrste stroškov, ki so natančno opisane v SRS o stroških ( ne vem številke), malo si pomagajte še s SRS 39 pa bo.
Naty