uvoz -ddv

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
soncek5
Začetnik
Začetnik

uvoz -ddv

Odgovor Napisal/-a soncek5 »

Podjetje uvozi blago iz Srbije. Od slovenskega logističnega podjetja dobi potem račun za carinsko zastopanje in uporabo bančne garancije, ki sta obdavčena z ddv in to tudi odbijam v davčnih knjigah. Potem pa je naveden kot postavka na računu DDV po EUL-U, ki ni obdavčena in ni v skupnem znesku 20% ddv. Ali lahko to postavko tudi odbijam v davčnem obračunu?
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

Seveda. To je DDV, katerega Vam je carina obračunala (na EUL je davčna osnova in obračunan DDV) za uvoženo blago. Špediter je carini samo založil sredstva za DDV in Vam zaračunal naprej. Če ne bi, bi ga morali plačati Vi.

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
dacer
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dacer »

Pozdravljeni,
spediter vam je verjetno tudi prilozil originalen EUL. DDV si lahko odbijete v obdobju ko prejemte EUL na katerem ste vi uvoznik (samo račun špediterja ni dovolj).
lp
soncek5
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a soncek5 »

Hvala za odgovora. Vendar se mi spet pojavi vprašanje v knjigi prejetih računov; program mi sedaj vrže celoten znesek nabave na račun od špediterja, , pod oproščene nabave pa mi zapiše negativen znesek materiala. Ali je to pravilno? Sedaj imam v obrazcu DDV-O negativen znesek vseh oproščenih nabav; zgleda malo čudno pa me zanima, če je prav (računalničarje raje ne vprašam, ker vedno pravijo, da moramo mi to vedeti, če je prav....).
Ko že misliš da vse veš odkriješ, da so še neodkrite celine... :shock:
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

Kako Vaš program deluje, ne vem. To morate razčistiti s programerjem, on Vas je dolžan poučiti kako naj delate na njegovem programu.

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
dacer
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dacer »

Pozdravljeni,
upam, da pravilno razumem vaš problem. DDV po EUL, ki je na računu šprediterja ne gre v knjigo ddv kot oproščen promet. Program vam mora omogočati, da posebaj vnesete osnovo(vrednost blaga, prevoza, ....) od katere je bil obračunan DDV po EUL. Ta osnova in ddv pa gresta v obrazec.
lp
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Predlagam, da ločeno poknjižiti ECL,ki gre v knjigo za uvoz, in posebej račun od špediterja,kjer prikažete samo njegovo storitev.
Gordana
Biba29
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Biba29 »

Tudi jaz se prvič srečujem s takim primerom. Programsko sem rešila. Zanima pa me kateri datum je pravi za odbijanje ddv-ja?? :nevem:

V mojem primeru je tako da je datum računa špediterja in EUL - a 25.02.2009. Račun pa sem prejela 05.03.2009.

Hvala in lp :)
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Pravico do odbitka imate takrat,ko razpolagate z ECL, torej datum prejema.
Gordana
Odgovori