Račun v tujini

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
GLINA
Novinec
Novinec

Račun v tujini

Odgovor Napisal/-a GLINA »

Pozdravljeni,

zanima me, če je blago kupljeno v tujini (EU) in izdan račun na ime s.p., ki pa ni davčni zavezanec, ali tuje davčne uprave potem pošiljajo naši davčni upravi račune, je vzpostavljena povezava med članicami EU? Seveda je račun z DDV-jem.

Hvala,
M.
febo
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Pomurje

Odgovor Napisal/-a febo »

Navzkrižne kontrole so pogoste in fiktivni računi znajo biti problem.

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
GLINA
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a GLINA »

Hvala za odgovor. Me pa je to zanimalo, ker nam je namreč trgovec v tujini želel napisati račun brez DDV, ker pa smo mi vztrajali, kajti nismo davčni zavezanci, torej moramo plačati DDV takoj, nam je vztrajno trdil, da tako ali tako nihče ne preverja računov, če ne gre za isto državo. Me pa glede te teme zanima še sledeče, glede na to da smo čisto novi v poslovnih vodah zasebništva in računovodskih standardov in prijemov žal še ne poznamo. Čisto osnovno vprašanje, če kupiš blago v tujini, znotraj EU, tam plačaš DDV, račun se glasi na s.p., potem pa to blago prodaš v SLO drugi osebi, fizični. Če prav razumem zadevo, potem na računu prikažeš DDV, ki si ga ti že plačal v tujini ali kako drugače? :oops: Ne zamerite tako osnovnemu vprašanju, se pač še učimo!
M.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Če niste DDV zavezanec kupjete z DDV in prodajate brez DDV. Ni važno kje kupujet in kje prodajate.

Morda bi se splačalo razmisliti o prostovljni vključitvi v sistem DDV. Razen če res ne opravljate samo storitev in to večinoma fizičnim osebam se vam skoraj ne splača ne biti zavezanec.
laan76
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a laan76 »

pozdravljeni!
Tudi jaz imam eno vprašanje na to temo. Odločili smo se, da bomo kupili osnovno sredstvo v EU. Trenutno nismo zavezanci za DDV, ampak bi se še pred nakupom prostovoljno vključili v sistem DDV. Zanima me kako dolgo traja, da dobiš ID številko za DDV?

Hvala :)
Odgovori