Spoštovani !
Dobro leto in pol delam med drugim tudi na obračunu plač. Sodelavka, ki je odšla v pokoj mi je razložila sistem obračuna, vendar to je bilo samo ustno. Vprašanje:
Ali obstaja kakšna "brošura", kjer bi na enem mestu pisalo vse o obračunu plač (še zlasti katere osnove se "jemljejo" za odstotnosti z dela: dopusti, prazniki, bolniške do 30 dni).
Imamo delavca, ki je bil v bolniški :
- v mesecu juliju 72 ur, (prekinitev)
- v avgustu 152 ur,
- v septembru že vemo, da bo 88 ur (potem pa v breme ZZZ).
Kako izračunati njegovo plačo, da bo za vse prav ?
Hvala in lep pozdrav
Antonija
Obračun plač
Moderator: Mirko Zbačnik
Za brošuro ne vem, če obstaja bi še mene zanimala.
V zvezi z obračunom bolniške, pa takole:
Osnova za bolniško je plača delavca v preteklem mesecu, ki vsebuje:redno delo, dodatki in dodatek za minulo delo(bolniška in dopust se ne šteje.
Osnovo oz. urno osnovo dobite ko znesek plače delite z adekvatnim številom ur.To je 100% osnova za nadomestila.
Bolniška do 30 delovnih dni je v breme delodajalca in je plačana 80%.
V vašem primeru bi bilo tako:
<u>bolniška za mesec julij:</u>
plača za junij:ure za junijx80%x72 ur.
<u>bolniška za avgust:</u>
plača za julij:ure za julijx80%x152 ur (v osnovo ne vštevate znesek in 72 ur bolniške, ker bolniška ni plača)
<u>bolniška za september:</u>
plača za avgust : ure za avgust x 80% x 88 ur
za boleznine nad 30 dni pa vzamete bruto plačo delavca v letu 2002(podatek za dohodnino): število ur rednega dela x 90%.To osnovo povečate za količnik, ki za september znaša 1.0658.
Torej 90% osnove preteklega leta x1.0658 x število ur boleznin nad 3o dni.
Ali sem pomagala?
Lp
V zvezi z obračunom bolniške, pa takole:
Osnova za bolniško je plača delavca v preteklem mesecu, ki vsebuje:redno delo, dodatki in dodatek za minulo delo(bolniška in dopust se ne šteje.
Osnovo oz. urno osnovo dobite ko znesek plače delite z adekvatnim številom ur.To je 100% osnova za nadomestila.
Bolniška do 30 delovnih dni je v breme delodajalca in je plačana 80%.
V vašem primeru bi bilo tako:
<u>bolniška za mesec julij:</u>
plača za junij:ure za junijx80%x72 ur.
<u>bolniška za avgust:</u>
plača za julij:ure za julijx80%x152 ur (v osnovo ne vštevate znesek in 72 ur bolniške, ker bolniška ni plača)
<u>bolniška za september:</u>
plača za avgust : ure za avgust x 80% x 88 ur
za boleznine nad 30 dni pa vzamete bruto plačo delavca v letu 2002(podatek za dohodnino): število ur rednega dela x 90%.To osnovo povečate za količnik, ki za september znaša 1.0658.
Torej 90% osnove preteklega leta x1.0658 x število ur boleznin nad 3o dni.
Ali sem pomagala?
Lp