Temeljnica

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
K-zeko
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Temeljnica

Odgovor Napisal/-a K-zeko »

A mi lahko nekdo prosim razloži osnovno logiko po kateri in kako se uporabljajo temeljnice.

Ali jih je treba uporabiti za vsak vpis v glavno knjigo? Se pravi, vsak dogodek ki ga poknjižiš?

Še ena stvar me zanima. Kako naj bo opremljen račun, ko pride "iz računovodkse obdelave"? Naj bo na njem označen datum knjiženja, št. vknjižbe, konto kamor je bil knjižen...? Ali se to morda priloži na dodatnem lističu? Je to obvezno?

Hvala!!!
jonova
Začetnik
Začetnik
Kraj: JESENICE

Odgovor Napisal/-a jonova »

zdravo, tudi jaz bom spremljala to temo;
jaz delam pisne temeljnice samo za amortizacijo, prejete račune, ker jih že kolegice kontirajo v sladakontih, ( vendar ne delam tega ročno, zbir oštevilčim in to je to )... vse je po mojem odvisno od organizacije; tudi njihov zbir po kontih oštevilčim, kot da je temeljnica, še enkrat, vse je odvisno od organizacije in programa; sem imela že kar nekaj pregledov, a lahko sem izpisala knjiženja po temeljnicah, četudi je bil zbir, analitiko smo pa dobili iz saladakontov, npr.! za plače ne delam temeljnice, ker je to že avtomatika ( že na pamet veš kam kaj daš, in sedaj boš še pisal na komulativo, za moje pojme zgoba časa), vendar tudi lahko izpišem kam sem kaj poknjižila; št.tem je mesec izplačila .... in tako naprej, ...

tudi mene zanima kako kdo drug :)
jonova
jonova
Začetnik
Začetnik
Kraj: JESENICE

Odgovor Napisal/-a jonova »

Ja, mal sem falila, prejete rač, ki jih knjižim sama, oštevilčim z zaporedno številko, in to je zame št.temeljnice, protikonte pa le redko napišem, ker se ponavljajo, razen dazaradi ddv označim npr. z N., kot neodbitni, ... :oops: :idea:
jonova
ines4
Začetnik
Začetnik

Re: Temeljnica

Odgovor Napisal/-a ines4 »

Ali moram narediti temeljnico, ko knjižim plačilo prejetega računa, ki je bil plačan z gotovino? Ali pa je dovolj, da knjižim v evidenco pretokov med podjetjem in gosp. in pa zaprem obveznost do dobavitelja?
Hvala in lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

verjetno v program vnašate podatke prek "temeljnice", oziroma jo ob prenosu kreira avtomatsko. Sam jih "ročno" ne pišem, a je kljub temu vse knjiženo prek temeljnic. Vse se da ntisniti, dati v "pdf"... in še marsikaj zelo uporabnega.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
ines4
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a ines4 »

Sem pozabila napisati, da knjižim ročno, enostavno knjigovodstvo.
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

Pozdravljena,

imam s.p., enostavno knjigovodstvo in temeljnice pišem na koncu vsakega meseca na naslednji način:

- z eno temeljnico poknjižim vse izdane račune in jo vpišem v KPO (seveda si vodim in priložim seznam izdanih računov z vsemi potrebnimi podatki)
- naredim ločeni temeljici za prehrano in kilometrino in ju vpišem v KPO in in v evidenco pretokov
- naredim temeljnico za prispevke in jo vpišem v KPO
- na koncu leta naredim temeljnico za amortizacijo in jo vpišem v KPO

Na vsako temeljnico oz. prejet račun seveda vpišem v gornji desni kot zaporedno številko iz KPO.

Za prejete račune seveda ne pišeš temeljnice, ampak jih vpišeš direktno v KPO. Jaz imam izjemo za prejete račune od Pošte, ker imam vsaj enega na dan in jih potem poknjižim na koncu meseca z eno temeljnico v KPO - vendar so priloga računi z natančnim seznamom).

Upam, da ti je bilo napisano kaj v pomoč.

Lep dan ti želim,
M.
Odgovori