Olajšava - koliko?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
proars
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Olajšava - koliko?

Odgovor Napisal/-a proars »

Moj podjetnikov dohodek iz izkaza poslovnega izida (AOP 087)znaša 9.137,06 EUR, moja osnova za dohodnino je 9.217,22 EUR. Če jaz zdaj pravilno razumem, je potem moja splošna olajšava 3.959,60 EUR? Celotni prihodki mojega s.p.-ja so seveda večji in zdaj ne vem po čem se gleda?!
Imam s.p., nisem DDV zavezanec, enostavno knjigovodstvo, odprt od 3.3.2008 (pred tem nisem imel nobenega statusa - nisem bil zaposlen, ne na zavodu, ne študent).
Upam, da mi bo znal kdo pomagat. :D
Lep večer!
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Pripada vam sorazmerna olajšava glede na mesece poslovanja in glede na višino dobička.
TarasM
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a TarasM »

IZ NAVODIL;
Znesek splošne olajšave iz 111. ��lena ZDoh-2 se zavezancu upošteva, ��e za
posamezno dav��no leto ta olajšava ni bila upoštevana pri izra��unu akontacije
dohodnine od dohodka iz zaposlitve ali je bilo na ta na��in upoštevanih manj kot 5/12
te olajšave. Za leto 2008 lahko zavezanci z dohodki do višine 8.300 evrov letno
uveljavljajo splošno olajšavo v skupni višini 4.959,60 evra, zavezanci z dohodki od
8.301 do 9.600 evrov letno lahko uveljavljajo splošno olajšavo v skupni višini 3.959,60
evra, zavezanci z dohodki nad 9.600 evrov letno pa lahko uveljavljajo splošno olajšavo
v višini 2.959,60 evra. Kot dohodek iz dejavnosti se upošteva dobi��ek (podatek iz
postavke 9 dav��nega obra��una), kateremu se prišteje obra��unani znesek prispevkov
za socialno varnost, ki jih je zavezanec navedel na prvi strani obrazca
. Znesek olajšave
se lahko upošteva le v sorazmernem delu glede na število mesecev, ki jih vsebuje
obdobje, za katerega se predlaga dav��ni obra��un.
proars
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a proars »

Hvala za odgovore. Zdaj mi je jasno!
Odgovori